Ultimele Știri

Klaus Iohannis a promulgat pensiile speciale pentru diplomați și funcționari parlamentari

Președintele României Klaus Iohannis a semnat decretele în vederea  promulgării celor două  legi privind pensiile speciale pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cât și pentru funcționarii parlamentari, conform unui comunicat de presă. 

Pensii de lux și pentru funcționarii parlamentari 

Comisia de Muncă a dat aviz favorabil pentru această inițiativă legislativă, pe 16 iunie. Senatorii din Comisia juridică au aprobat anterior creșterea pensiilor pentru propriii angajați.

Proiectul prevede că funcționarii publici, parlamentari, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și care au o vechime de cel puțin 14 ani în Parlament, să beneficieze de pensii de setriciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării.

Potrivit propunerii legislative privind pensiile speciale pentru diplomați – semnate printre alții de Marian Neacșu (PSD), Florin Iordache (PSD), Carmen Moldovan (PSD) și Kerekes Karoly (UDMR) – aceștia ar putea primi o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor salariale nete din ultimele 12 luni de activitate.

Vor beneficia de această pensie toți cei care au activat minimum 18 ani în diplomație sau în comerțul exterior. În plus, de acest drept vor avea parte și urmașii titularului, „în condițiile privind legislația privind sistemul public de pensii”.

Autorii proiectului susțin că, prin inițiativa lor, se elimină discriminarea dintre diplomați și magistrați, care beneficiază de pensii speciale. „Diplomații sunt supuși la un grad de risc mult mai înalt, dur și periculos, iar un tratament diferit față de celelalte categorii socio-profesionale speciale înseamnă realmente o discriminare, cu efect demobilizator”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*