Ultimele Știri

Klaus Iohannis a promulgat legea insolvenţei personale

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul pentru promulgarea legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe o perioadă de cinci ani.

Românii cu probleme financiare  nu vor mai putea fi executați silit de către bănci sau să fie penalizat, iar în acei cinci ani de zile de care beneficiază dacă se declară în insolvență, toate cheltuielile personale ale datornicului, inclusiv facturile la utilităţi, vor fi verificate la sânge de un administrator judiciar, pe baza unui plan aprobat de tribunal.

Potrivit proiectului, se califică pentru insolvenţă orice român care are cel puţin două restanţe mai mari de 30 de zile şi care poate dovedi că este incapabil să le plătească, iar cei care îşi declară insolvenţa vor mai plăti din creditul pe care l-au luat cel puţin 40%.

Bancherii români au estimat că legea falimentului personal le-ar putea aduce pierderi de 3,5 miliarde de lei.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 20 mai, în unanimitate, proiectul Legii insolvenţei persoanelor fizice, iniţiate de deputatul PSD Ana Birchall şi de alţi 153 de parlamentari.

România era singura ţară din Uniunea Europeană fără o asemenea prevedere legală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*