Ultimele Știri

Kelemen Hunor vrea autonomie pentru Ţinutul Secuiesc

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, face noi paşi pentru a îndeplini o dorinţă arzătoare a guvernului de la Budapesta. Acesta anunţă lansarea unui proiect al statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc, în luna august,  într-o dezbatere publică „bine gândită şi foarte profundă”, atât cu societatea românească, cât şi cu cea maghiară.

„În ceea ce priveşte proiectul de autonomie, suntem în discuţii cu colegii de la PCM. Există o formă care a fost dată la tradus din limba română în cea maghiară, fiindcă proiectul a fost scris în limba română”, a declarat, sâmbătă, la Chiuruş, judeţul Covasna, Kelemen Hunor.

„Dezbaterea publică va dura, deoarece nu este un proiect care poate fi explicat într-o săptămână sau într-o zi, şi nici nu trebuie. Trebuie o dezbatere publică foarte bine gândită şi foarte profundă, atât cu societatea românească în ansamblul ei, cât şi cu cea maghiară. Nu pot să spun când se va termina această dezbatere, vorbim totuşi despre un proiect foarte important”, a declarat preşedintele UDMR.

„Nu trebuie să creăm impresia că este ceva foarte simplu, ceva uşor de acceptat, deoarece ştim care este percepţia societăţii despre o astfel de iniţiativă, care sunt reţinerile, dar şi motivele pentru o astfel de iniţiativă din partea comunităţii maghiare, iar aceste aspecte trebuie explicate”, a spus Kelemen Hunor, precizând că nu a discutat cu partenerii de guvernare despre acest subiect.

Pretenţiile autonomiste ale maghiarilor vin la pachet cu tensiunile din ţara vecină Ucraina unde Federaţia Rusă conduce jocul în cadrul războiului separatist din regiuneana Donbas.  Guvernul de la Budapesta şi-a reînnoit relaţiile cu Federaţia Rusă în ultima perioadă şi observăm efectele prin declaraţiile separatiste ale reprezentanţilor comunităţii maghiare, respectiv prin vocea lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

La rândul său liderul extremist al partidului Jobbik, Vona Gabor, a declarat joi în tabăra de vară de la Borzont, judeţul Harghita, că autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, mai devreme sau mai târziu, orice ar face statul român.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*