Ultimele Știri

Jurnaliștii de investigație sunt o amenințare egală teroriștilor și hackerilor

GCHQ, agenția de  interceptare a  informațiilor din Marea Britanie a stocat e-mailurile jurnaliștilor care lucrează pentru mai multe organizații mari din mass-media, potrivit documentelor publicate de fostul spion SUA, Edward Snowden, scrie ziarul The Guardian.

The Guardian afirmă că în documentele dezvăluite de Snowden, se arată că GCHQ a numit jurnaliștii de investigație ca o amenințare egală teroriștilor și hackerilor.

Pentru această operațiune a fost utilizat sistemul Tempora care poate salva date din rețeaua de internet. Acestea pot fi extrase din cabluri de fibră optică, astfel încât acestea pot fi prelucrate și căutate la un moment anterior. Sistemul a fost testat începând cu anul 2008 și a devenit operațional în toamna anului 2011.

E-mailurile de la New York Times, Washington Post, The Guardian, The Sun, Le Monde, NBC, BBC și Reuters au fost salvate de agenția GCHQ. Circa 70.000 de mailuri au fost salvate, ca parte a unui exercițiu de supraveghere în circa 10 minute într-o zi din noiembrie 2008, notează The Guardian.

Datele copiate au variat de la comunicate de presă, la discuțiile dintre reporteri și redactori. Datele au fost accesate de pe o serie de cabluri de fibră optică  și au fost salvate de GCHQ într-un exercițiu de testare.

Întrebat despre raport, GCHQ a spus că nu poate comenta pe probleme de informații. „Toată munca GCHQ este efectuată în conformitate cu un cadru legal și de politici stricte, care asigură că activitățile noastre sunt autorizate, necesare și proporționale, și există o supraveghere riguroasă”, a declarat agenția într-un comunicat.

Snowden a provocat un scandal internațional în 2013, când a dezvăluit detalii cu privire la gradul de supraveghere și monitorizare electronică a Agenției de Securitate Națională  a SUA și a echivalentului său britanic, Marele Cartier General al Comunicatiilor, sau GCHQ. Snowden se află în prezent în Rusia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*