Ultimele Știri

3 jurnaliști Al Jazeera judecați pentru terorism în Egipt

Sâmbătă a avut loc la Cairo procesul celor trei jurnaliști Al Jazeera care sunt acuzați de apartenență la grupul terorist Frăția Musulmană. Corespondentul Peter Greste , producătorii Mohammed Fahmy  și Baher Mohamed au fost reținuți din camera lor de hotel, pe data de 29 decembrie 2013. Acuzațiile care le sunt aduse celor trei sunt: apartenența la o organizație teroristă, inducerea în eroare a opiniei publice prin prezentarea mincinoasă a unor știri și muncă fără drept pe teritoriul statului Egiptean, relatează CNN

Cei trei jurnaliști s-au declarat nevinovați și au cerut să fie eliberați. ”Aș vrea să reamintesc instanței că astăzi este ziua internațională pentru libertatea presei, și foarte multe priviri sunt ațintite asupra acestui proces” a declarat Mohamed Fahmy în sala de judecată. „Sper că instanța va fi îngăduitoare cu noi”, „Vrem să fiim liberi, vrem asta înainte de alegeri” a mai adăugat acesta.

Soluția a fost amânată pentru 15 Mai.

Mai multe grupuri care militează pentru drepturile omului au criticat dur arestarea și capetele de acuzație care le sunt aduse celor trei jurnaliști, și au acuzat autoritățile egiptene că încalcă libertatea de exprimare și libertatea presei.

Procesul intentat jurnaliștilor de la Al Jazeera vine în încercarea de discreditare a Frăției Musulmane, grupare condusă de către primul președinte ales în mod democratic, Mohamed Morsi. Acesta înlăturat de la putere prin proteste ample împotriva legilor abuzive pe care dorea să le pună în aplicare.

Comitetul internațional de apărare a jurnalismului a evaluat Egiptul ca a treia țară în rândul mortalității jurnaliștilor.  Conform Reporters Without Borders, în ultimii 2 ani au fost arestați peste 80 de jurnaliști în Egipt.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*