Ultimele Știri

Jurnal de front LIVE: Separatiştii încercuiesc Debaliţevo

razboiul din ucraina

Update 22:47  Comandantul batalionului Donbas, Semen Semenchenko, a declarat că situația din Debalițevo este foarte gravă în ultimele ore. Acesta cere lansarea urgentă a unui atac masiv asupra separatiștilor pentru ai împinge în afara orașului și trebuie aliniată urgent linia frontului.  Semenchenko a cerut comndamentului Suprem al Armatei Ucrainene lansarea urgentă a unui atac cu toate forțele disponibile.”În principiu, trebuie să avem toate unitățile gata de luptă. Suntem gata să executăm orice comandă. Nu vom permite instalarea panicii în rândul soldaților, dar este timpul să acționăm,” a scris comandantul batalionului Donbas pe Facebook.

Update 19:36  Comandantul separatist Eduard Basurin, a declarat că  soldații pro-ruși au câștigat controlul asupra a mai mult de 80 la sută din orașul ucrainean Debalițevo, în ciuda semnării acordului de încetare a focului.

„Armata Republicii Populare Donețk controlează mai mult de 80 la sută din Debalițevo și continuă să scoată în afara orașului armata ucraineană”, a declarat Basurin într-o conferință de presă.


Situaţia devine critică în estul Ucrainei, după ce separatiştii au acţionat agresiv din punct de vedere tactic, luându-i prin suprindere pe militarii ucraineni din împrejurimile oraşului Debaliţevo.

Separatiştii le-au propus, ieri, ucrainenilor un „coridor verde” pentru a părăsi zona Debaliţevo, însă militarii ATO au refuzat, astfel, începând cu această dimineaţă separatiştii au lansat asaltul decisiv în regiune.

Exact după miezul zilei, teroriştii au concetrat atacul asupra gării feroviare din oraş, iar în câteva ore a ajuns sub controlul acestora.

La ora 18:00, un comandant al batalionului 25 a anunţat că 80% din oraş este sub controlul separatiştilor, iar luptele de pe străzi continuă. Numeroase batalioane şi brigăzi sunt încercuite, iar acesta cere urgentarea negocierii unei încetări a focului şi crearea unui coridor de evacuare pentru militatii ucraineni.

O jurnalistă aflată în regiunea Lugansk spune că separatiştii trimit sms-uri în masă prin care îi îndeamnă pe militarii ucraineni să se predea, fiindcă preşedintele Poroşenko şi generalii săi i-ar fi trădat.

razboiul din ucraina

La ora 17:00, BBC anunţă că soldaţii din Brigada 101 au fost luaţi ca prizonieri, din cauza distrugerii muniţiilor militare în urma atacurilor devastatoare ale separatiştilor.

La puţin timp după aceasta, serviciul de presă ATO, relatează că mai multe clădiri din centrul oraşului Debaliţevo au fost cucerite de separatişti.

În acelaşi timp, mai mulţi activişti au blocat o intrare în Kiev, cerând implicarea masivă a armatei ucrainene în Debaliţevo.

La ora 16:00 un corespondent de război anunţa că oraşul e aproape încercuit şi nimeni nu poate intra sau ieşi din Debaliţevo. Câteva minute mai târziu, informaţia este confirmată parţial de un voluntar care se ocupă de evacuarea civililor din oraş, „am discutat cu militarii din Brigada 128, care păstrează defensiva la ieşirea din Debaliţevo. Nimeni nu a intrat în panică, doar că încercuirea lor au devenit o realitate”. Conform relatărilor sale, separatiştii vor să separe trupele ucrainenilor în două părţi.

De asemenea a precizat că brigăzile din afara oraşului chiar au fost încercuite, separatiştii au acţionat mai întâi pentru a le rupe orice legătură cu Debaliţevo, după care i-au atacat din toate părţile.

După ora 15:00, luptele au avansat până în centrul orașului, practic, pentru fiecare stradă, iar sediul poliției din Debalițevo a fost practic distrus.

Câteva minute mai târziu, luptătorii batalionului ”Kievskaia Rusi” care opuneau rezistenţă în apropiere de Debalițevo au anunţat că nu vor rezista mai mult de 12 ore, iar pentru a se salva au cerut un „coridor verde” sau întăriri militare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*