Ultimele Știri

Junker invită Rusia în Europa | Legături comerciale între UE și Euroasia lui Vladimir Putin

junker putin

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a scris președintelui rus Vladimir Putin săptămâna aceasta, sugerând legături comerciale mai strânse între cele 28 de națiuni UE și Euroasia lui Vladimir Putin.

Scrisoarea a fost redactată după summit-ul G20 din Turcia, iar Juncker a subliniat importanța relațiilor bune între Uniunea Europeană și Moscova, care spre regretul său nu au putut să se dezvolte pe parcursul anului trecut.

El a spus că a cerut oficialilor Comisiei noi opțiuni pentru a aduce Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasia studia – o grupare din fostele state sovietice dominate de Moscova – mai aproape.

„Decizia cu privire la circumstanțele pentru a continua pe această cale este în mâinile statelor membre ale Uniunii Europene și, în special, ar trebui să fie sincronizate cu implementarea acordurilor de la Minsk”, a scris Juncker.

Inițiativa ar putea oferi lui Putin șansa să coopereze cu Ucraina într-un moment când Franța și alte câteva state vest-europene încearcă să re-angajeze cu Moscova după atacurile de la Paris pentru a lupta cu Statul Islamic și pentru a crea un acord de pace în Siria.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, s-a declarat surprins de această scrisoare, explicând că iniţiativa nu reflectă poziţia comună a statelor membre UE. În plus, propunerea nu face nicio referire la sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea şi pe fondul conflictului din estul Ucrainei, notează şeful diplomaţiei lituaniene.

Statele Baltice și din Europa Centrală sunt îngrijorate de faptul că executivul UE și partenerii vest-europeni pregătesc Moscova pentru o reintrare în Europa de Est.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*