Ultimele Știri

Junker: Grecia se află la un pas de a părăsi zona euro

Juncker-Tsipras

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat duminică că o ieșire a Greciei din zona euro ar putea deteriora încrederea în moneda unică.

„Eu nu împărtășesc ideea că vom avea mai puține griji și restricții dacă Grecia renunță la euro”, a declarat Juncker într-un interviu care va fi publicat în Sueddeutsche Zeitung luni.

Acest lucru ar putea determina investitorii internaționali să se retragă din Europa, a declarat Juncker, adăugând că prim-ministrul Japoniei a spus clar în timpul vizitei sale la Tokyo că investițiile Japoniei în Europa depind de încrederea în moneda euro. Grecia, zona euro și creditorii de la Fondul Monetar Internațional (FMI) s-au blocat în discuții sterile de luni de zile, fără a avea semne de reconciliere.

Presiunea de a ajunge la un acord s-a intensificat deşi Atena se confruntă cu plata ratei scadente la 5 iunie, precum şi cu expirarea programului său de salvare din 30 iunie. Juncker se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande la Berlin, luni, și a declarat că problema ieşirii Greciei din zona euro ar fi pe ordinea de zi, chiar dacă nu este motivul oficial pentru discuțiile lor.

De asemenea, el a cerut ca FMI să continue să sprijine Grecia după ce şefa finanţei internţionale, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că a fost până în Europa să ia măsuri de precauție în cazul în care UE nu simte amenințarea unui faliment.

„Nu va funcționa fără FMI”, a declarat Juncker, adaugând că guvernul german a făcut participarea FMI în 2010 într-o stare deosebită pentru ajutorarea Greciei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*