Ultimele Știri

Juncker: Uniunea Europeană duce lipsă de uniune și de Europă

jean claude junker

‘Uniunea Europeană duce lipsă de uniune şi de Europă, iar acest lucru trebuie să se schimbe’, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, în discursul său privind ‘Starea Naţiunii’, prezentat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, transmite Reuters.

‘Nu suntem într-o situație bună. Există o lipsă de Europa în UE și este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe’, a spus Juncker în fața eurodeputaților.

Șeful executivului comunitar s-a referit concret la actuala criză a refugiaților, apreciind că ‘europenii trebuie să-și reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat’ și menționând valurile de imigranți irlandezi, scoțieni și polonezi care au ajuns în Statele Unite.

‘Noi, europenii, trebuie să știm și să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferința lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă’, a insistat președintele CE în discursul său.

Potrivit acestuia, refugiații în Uniunea Europeană reprezintă doar 0,11% din populația forului comunitar, în timp ce în Liban ei reprezintă un sfert dintr-o populație care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ‘Cine suntem noi pentru a nu face niciodată astfel de comparații?’, s-a întrebat retoric Jean-Claude Juncker.

El a estimat că atât timp cât în Siria va fi război, criza refugiaților nu va dispărea. ‘Luptăm contra Statului Islamic — atunci de ce să nu fim gata să-i acceptăm pe cei care fug de Statul Islamic?’, a adăugat președintele executivului UE. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*