Juncker ține primul discurs despre starea Uniunii, după referendumul pentru Brexit. Când vor începe negocierile cu Londra

  • Nicoleta Ungureanu
  • 14 septembrie 2016
  • Externe

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va ține miercuri discursul anual despre starea Uniunii Europene în fața Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Juncker ar urma, potrivit Reuters, să sublinieze că referendumul în favoarea Brexit reprezintă un avertisment pentru UE că va avea de luptat cu creșterea naționalismului în Europa. Președintele CE ar urma să susțină avantajele Uniunii ca mecanism de menținere a păcii și atenuare a dificultăților economice, insistând asupra unei agende pozitive, ca un mijloc de refacere a legăturilor cu alegătorii dezamăgiți de anii de austeritate și speriați de violențele teroriste și de imigrația masivă.

În ceea ce privește începerea negocierilor cu Londra, se estimează că acestea vor fi discutate după ce prim-ministrul britanic Theresa May începe oficial procesul ieșirii din UE, care ar urma să dureze doi ani.

În Germania și Franța nu sunt de aștepta schimbări majore în cadrul Uniunii, ținând cont că au loc alegeri importante anul viitor, însă liderii acesteia se tem că tensiunile provocate de extrema dreaptă pe tema fiscalității din zona euro și a primirii refugiaților pot periclita coeziunea.

Juncker urmează să propună noi modalități de cooperare între armatele țărilor europene și accelerarea unificării piețelor de capital.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *