Ultimele Știri

Jumătate din francizele românești sunt ilegale și creează distorsiuni. Cum afectează PIB-ul României

Cum se poate lupta mai bine împotriva francizelor ilegale

francize

„Jumătate din francizele românești sunt ilegale și creează distorsiuni”, a fost declarația președintele Asociației Române de Franciză (ARF), Constantin Anton, iar volumul pieței de franciză din România este, în 2015, de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Acesta a precizat că apreciază eforturile Executivului: „A adoptat o hotărâre prin care Asociația Română de Franciză devine organizație de utilitate publică, pentru că așa putem lupta mai bine împotriva francizelor ilegale. Când spun că sunt ilegale, mă refer că nu respectă legislația în vigoare, începând cu faptul că nu au o marcă înregistrată la OSIM și o unitate pilot care să funcționeze de minimum un an.”

„Valoarea pieței de franciză este în stagnare, aproape de 1% din PIB-ul României, dar ca să poți să îți crești cifra de afaceri trebuie să joci legal. Există și francize ale unor companii străine care, în țara lor, au dat faliment și care au venit în România, cu o prezentare frumoasă, care sună bine, iar românul a fost întotdeauna entuziasmat în a-și cumpăra un brand străin; nu a avut încredere într-un brand românesc”, a mai precizat Constantin Anton.

Cele mai multe francize ilegale sunt pe servicii, e-commerce și pe food. Pentru a cunoaște mai bine acest tip de afacere, ARF a început deja câteva cursuri intitulate simbolic „Academic Program’. Prin intermediul acestor cursuri, participanții pot studia problematici specifice privind administrarea bugetelor și a planurilor de afaceri, cum sa managerieze o operațiune în franciză, cum să administreze corect relațiile din interiorul rețelei, cum să gestioneze apariția unei noi unități francizate, dar și cum să se descurce în situația în care, dintr-un motiv sau altul, se închide o unitate francizată

Strategia ARF are ca scop creșterea valorii business-ului în franciză și educarea celor implicați în această piață.
Una dintre cele mai neplăcute probleme sesizate de ARF este că, în România, consultanții pentru fondurile europene nu iau în calcul franciza.

ARF a demarat și programul „Susțin brandul cultural românesc’, dar pe care l-a oprit în urma lipsei de interes.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*