Ultimele Știri

Judecătorul Dan Anton, reţinut pentru trafic şi cumpărare de influenţă

Judecătorul Dan Anton din Iaşi este reținut de procurorii DNA, fiind acuzat, printre altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări.

El a fost adus, miercuri, la Bucureşti cu o dubă a Jandarmeriei, pentru a fi audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) și va fi dus, joi, la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Judecătorul Dan Anton din Iaşi este acuzat, între altele, că a promis unui bărbat condamnat pentru contrabandă de țigări, că va interveni pe lângă două judecătoare pentru a-l salva de pedeapsă. De asemenea, judecătorul este acuzat că a instalat o cameră video în casa soțului concubinei sale, pentru a-l șantaja pe acesta.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, vizat de percheziţiile făcute miercuri de DNA în Iaşi şi Suceava, este acuzat, între altele, de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

În ceea ce-l privește pe bărbatul acuzat de contrabandă de țigări este vorba de Ion Picicurov, acesta fiind trimis în judecată în ianuarie 2014, de către Parchetul Judecătoriei Huşicare. Picicurov are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi domiciliul în Republica Moldova, pentru contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 acesta ar fi introdus în România două transporturi cu ţigări de contrabandă, de provenienţă moldovenească.

În aceste condiţii, în mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, şi el cu dublă cetăţenie română şi moldovenească şi cu domiciliul în Republica Moldova, rudă prin alianţă cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul său de afaceri, Teodor Haucă, fost senator, în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi de la Curtea de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului care îl viza pe Picicurov, aflat pe rolul instanţei ieşene.

”Teodor Haucă a intermediat la un hotel din municipiul Iaşi o întâlnire la care au participat, printre alţii, Sergiu Cavcaliuc şi Dan Anton, judecător în cadrul Secţiei Penale şi pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iaşi. În urma acestei întâlniri, Dan Anton le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei – Elena Iulia Ciobanu şi Ancuţa Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov împotriva sentinţei penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, dată de Judecătoria Huşi, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare”, se arată în documente ale anchetatorilor, precizându-se că în apel Picicurov a rămas pedeapsa dispusă iniţial.

Potrivit sursei citate, în schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a asigura succesul demersului său, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov să-l angajeze ca apărător ales pe Stelică Boboc, avocat în Baroul Iaşi şi naş de cununie al nepotului judecătorului, Sergiu Anton.

”În baza aceleiaşi înţelegeri frauduloase privind influenţa pe care Dan Anton ar fi urmat să o exercite asupra celorlalţi doi colegi ai săi, în contraprestaţie, numiţii Teodor Haucă şi Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat în octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere şi de transport în oraşele Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*