Judecătorul care a dispus arest la domiciliu pentru Lia Olguța este soţul judecătoarei Terceanu, cercetată de DNA

lia vasilescu

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a stabilit cercetarea în stare de arest la domicliu a primarului Craiovei Lia Olguţa Vasilescu este soţul judecătorei Geanina Terceanu, arestată preventiv la cererea DNA, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că magistratul de la Tribunalul Bucureşti care a stabilit ca Lia Olguţa Vasilescu să fie cercetată în arest la domiciliu pentru faptele de corupţie de care este acuzată de DNA este fostul soţ al judecătoarei Geanina Terceanu, Valeriu Mihail Terceanu.

Decizia acestuia, daţă joi, poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătoarea Geanina Terceanu este trimisă în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită în schimbul pronunţării unor soluţii favorabile în dosarul ”Transferurilor” în care au fost judecaţi pentru corupţie fraţii Becali.

Ea a fost arestată la cererea DNA pe 20 noiembrie 2015, de Curtea de Apel Bucureşti, fiind plasată în arest la domiciliu, la apel, de Înalta Curte.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de eliberare din funcţie a Geaninei Terceanu, suspendată de CSM.

La începutul lunii februarie, judecătoarea Geanina Terceanu de la Tribunalul Bucureşti, acuzată că a primit 195.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul Transferurilor, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, alături de Ioan şi Victor Becali şi Cristi Borcea, condamnaţi anterior în dosar, precum şi de avocaţii George Iorgovan şi Daniel Petre.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul în care fraţii Becali şi Borcea fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală privind transferurile unor jucători.

Pe 3 aprilie 2012, Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie, magistratul a primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea.

Din banii primiţi, magistratul ar fi folosit 56.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe de 93.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare. Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Victor Becali şi Cristi Borcea, la câte şapte.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali – câte şase ani şi patru luni, Victor Becali – patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos – trei ani şi opt luni, Mihai Stoica – trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu – câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu – trei ani, o lună şi zece zile.

loading...

2 thoughts on “Judecătorul care a dispus arest la domiciliu pentru Lia Olguța este soţul judecătoarei Terceanu, cercetată de DNA

  1. Fratele meu care a fost judecător îndată ce PCR au intervenit în sentinţele sale şi-a prezentat dimisia din magistratură şi atunci dimisiu se făcea în biroul ministrului justiţiei care atunci era Lucreţiu PĂtrăşcsnu.Acest i-a aprobat dimisia spunând:”#Tovarăşe Zăgan d-ta nu şti cum se construeste socialismul…dar a văzut Pătrăscanu mai târziu că a fost asasinat de foştii colegii de partid PCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *