Ultimele Știri

Judecător britanic: Vladimir Putin a aprobat uciderea fostului ofițer FSB Aleksandr Litvinenko

Litvinenko Putin

Președintele rus Vladimir Putin a „aprobat probabil” uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.

„Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin”, a declarat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Aleksandr Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârșitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naționalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) și Dmitri Kovtun, om de afaceri.

„Sunt sigur că dnii Lugovoi și Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenția de a-l otrăvi pe Litvinenko„, consideră judecătorul Owen.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova „nu este interesată” de concluziile anchetei britanice, dar că va studia raportul magistratului Owen.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*