Ultimele Știri

Jocuri geopolitice | Rusia vrea să distrugă Statul Islamic, SUA cere închiderea spațiului aerian pentru avioanele rusești

Criza imigranților din Siria produce efecte și la nivel geopolitic. Vladimir Putin a cerut SUA, Turciei, Iranului, Arabiei Saudite și UE să formeze împreună cu Rusia o coaliție internațională pentru distrugerea grupărilor jihadiste. 

În cazul formării unei coaliții internaționale, Statul Islamic și alte grupări teroriste ar fi distruse în scurt timp, iar în Orientul Mijlociu se va putea vorbi din nou de pace. Acest lucru se pare că nu este tocmai pe placul SUA și al aliaților europeni deoarece Federația Rusă este cel mai mare susținător al președintelui sirian Bashar al-Assad. SUA a încercat prin toate mijloacele să bombardeze Siria și să îl elimine pe Assad, exact cum a făcut în Libia cu Gadafi.

Problema a fost Rusia lui Vladimir Putin care le-a transmis americanilor și vasalilor europeni că acest lucru nu este permis. În schimb SUA a finanțat grupările teroriste din Siria. Inițial a fost formată Armata de Eliberare Siriană cu ajutorul SUA sub comanda generalului moderat Salim Idris, dar aceasta nu a putut să învingă trupele lui Bashar al-Assad. 

Senatorul american Jhon McCain a mers personal să se întâlnească cu Salim Idris și oamenii săi de încredere printre care și actualul lider al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

10403352_758802757542139_878687871074694707_n-1

În presa internațională au apărut imagini cu soldați ruși și tehnică militară rusă alături de armata guvernamentală a președintelui sirian Bashar al-Assad, fapt ce a tulburat apele la Washington. SUA  a cerut imediat Greciei și Bulgariei să interzică accesul în spațiul aerian al navelor militare și de transport ale Federației Ruse care au ca destinație Siria. 

Rusia a trimis în ultimele zile două nave de desant pentru tancuri și mai multe avioane către Siria, unde a desfășurat și o mică unitate de infanterie marină.

Citând doi oficiali americani care s-au exprimat sub protecția anonimatului, Reuters susține că nu este clar ce planuri are Moscova cu această mișcare militară, primele informații indicând pregătirea unei baze aeriene lângă orașul-port Latakia, unul dintre fiefurile trupelor președintelui Bashar al-Assad.

Și alți responsabili americani au sugerat zilele trecute că Rusia își sporește prezența militară în Siria. Dar guvernul de la Damasc a dezmințit aceste informații, susținând, la fel ca și cel de la Moscova, că Rusia este implicată în Siria numai cu experți militari, unii participând la activitățile de instrucție pentru folosirea echipamentelor militare rusești.

În cea mai mare criză după al doilea război mondial se pare că se evită găsirea unei soluții și se preferă dezastrul actual, unde milioane de oameni sunt puși pe drumuri din cauza barbariilor care au loc pe teritoriul Califatului Islamic din Siria și Irak.

Problema americanilor și a anumitor state europene este una finaciară se pare. Aceste state au vândut cantități impresionante de armament teroriștilor și așa ziselor grupări eliberatoare. 

Cine sunt țările care au livrat cea mai mare cantitate de armament în Siria

Cum era de așteptat apărătorii libertății și ai păcii, SUA și Rusia sunt principalii exportatori de armament în Siria de la începutul Războiului.

Topul exporturilor este condus de Statele Unite, cu o cifră de 7,7 miliarde de dolari în livrări de armament în Siria din 2011 și până în prezent. Rusia și Qatar au furnizat fiecare armament către taberele guvernamentale, respectiv cele ale opoziției siriene. Fiecare stat a avut încasări de câte 3 miliarde de dolari din aceste tranzacții. Exporturile de arme către Damasc ating însă 10% din valoarea totală a exporturilor de armament ale Rusiei.

Națiunile europene: Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda și Danemarca au asigurat armament în valoare de 882 milioane de dolari trupelor angrenate în războiul civil din Siria.

Canada a vândut arme în valoare de 718 milioane de dolari.

Kuweitul a susținut și el cauza opozanților sirieni cu armament în valoare de 400 milioane de dolari.

Emiratele Arabe Unite au distribuit arme în valoare de 215 milioane de dolari, iar Arabia Saudită are o contribuție de 136 milioane USD în armament.

Având în vedere situația de față statele europene culeg astăzi ce au semănat, probabil și din această cauză îi primesc cu brațele deschise pe imigranți.

În situația de față România devine victima marilor puteri și este obligată să găzduiască un număr record de imigranți deși nu a bombardat Siria și nici nu a avut vreo implicare în războiul sirian.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*