Ultimele Știri

Joaca de-a autostrada!

Într-o dezbatere publică a Master Plan-ului realizat de Ministerul Transporturilor condus de Ioan Rus, s-a discutat despre situaţia autostrăziilor din România. Cea mai aşteptată este Sibiu-Piteşti, însă planul ministerului este să facă din autostradă un drum expres.

Autostrada Sibiu-Piteşti, unde deja s-au început lucrările, va deveni, în urma declaraţiilor făcute de Ministrul Transporturilor Ioan Rus, un drum expres, urmând ca abia după 2020 să se revină la ideea de autostradă. 

”Drumul expres nu înlocuieşte ideea de autostradă, ci este o fază intermediară de la nimic la autostradă, prin nimic înţelegând drumurile actuale pe care le avem. Această evoluţie, de la inexistenţa la existenţa autostrăzii parcurge o fază intermediară, a parcurs în toată Europa şi în toată lumea. Sigur, unii care au avut bani şi posibilităţi au făcut direct autostrăzi”, a spus Rus.

”Ceea ce se ia în calcul atunci când te califici, că eşti drum transregional, expres sau autostradă, se află într-o plajă de coeficienţi. Unii se califică sau se apropie de aceşti coeficienţi, alţii sunt la limita inferioară, alţii la limita superioară. De exemplu, Comarnic – Braşov se califică la autostradă. Pe Sibiu – Piteşti se găseşte cel mai mare exportator român (Automobile Dacia)”, a afirmat ministrul.

”Fie vorbim în continuare de autostradă, drumuri expres, trenuri rapide, fie vorbim de realitatea înconjurătoare: fonduri de la Comisiile europene și fonduri de la bugetul de stat. Nu trebuie să începem o autostradă de 700 km să plece de nicăieri și să meargă nicăieri”, a mai spus Ioan Rus.

Ioan Rus a menţionat costurile la care se vor ridica amenajările drumurilor expres. Aceste drumuri expres ar fi cu 20-30% mai ieftine decăt construcţia unei autostrăzi, iar banii rămaşi ar putea fi investiţi în alte proiecte. În Master Planul propus, costul drumului Expres Sibiu-Piteşti s-ar ridica la 1,97 miliarde de euro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*