Ultimele Știri

Jefuirea statului român prin redevențele la petrol și gaze

Duminică, a avut loc un protest în Piața Universității, după ce în presă au apărut informații că Guvernul ar modifica redevențele percepute la resursele naturale s-au  chiar trecerea la o nouă metodă de calcul.

”OUG pe șest pentru tăierea redevențelor pentru petrol și gaze” este mesajul de pe un baner afișat în Piața Universității, acolo fiind specificați și ”băieții deștepți” care exploatează și vor să exploateze resursele României pe gratis, respectiv, OMV Petrom, Gazprom, Chevron, Exxon, AMROMCO și  Kaz Munai Gaz.

Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a anunțat în cursul acestei săptămâni că nu se vor mai modifica redevențele, fiind amânată procedura pentru începutul anului 2016.  România este jefuită prin redevențele foarte mici la petrol și gaze deoarece  în acest moment, Legea petrolului prevede redevențe între 3,5% şi 13,5%, în funcție de dimensiunea zăcământului.

IMG_9574

Principalul beneficiar este OMV Petrom care a făcut o înțelegere cu statul român, astfel România este obligată să păstreze aceste redevențe pe o perioadă de 10 de la privatizare, respectiv până la sfârșitul anului 2014.

După întoarcerea premierului din Dubai orice măsură de modificare sau trecere la o altă metodă de plată au fost stopate. România îi putea trimite acasă pe austriacii de la OMV la sfârșitul acestui an, dar se pare că bunăvoința Guvernului a fost din nou cumpărată.  În țările care știu să își valorifice resursele naturale  redevențele practicate au valori mult mai ridicate:

Italia: 7%, la care se aplică o taxă suplimentară de 3% pentru un fond special

Turcia: 12,5%

Germania: 10%

Ungaria:  între 12% și 30%

Franța: până la 30% 

România a mai fost lipsită anul acesta de 600 de milioane de dolari din cauza premierului Ponta care a decis să renunțe la datoria kazacilor de la KazMunaiGaz către statul român.

Cum i-a salvat premierul Victor Ponta pe kazaci de la plata datoriei de 600 de milioane de dolari

Guvernul a aprobat un act normativ prin care a acceptat să piarda 400 milioane de dolari contra unei promisiuni de investiții de un miliard de dolari fără clauze punitive.

Guvernul și-a asumat retragerea din procesul cu Rompetrol pentru recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari după ce Curtea Constituțională a decis că nu este constituțional ca Parlamentul să aprobe această decizie.

Actul normativ nu impune nici un fel de garanție astfel încât după stingerea tuturor litigiilor dintre statul român și Rompetrol, compania petrolieră să facă investiția de 1 miliard de dolari promisă în nenumărate rânduri de premierul Victor Ponta. În realitate, memorandumul a scăpat compania de litigii și de obligația de a plăti 400 de milioane de dolari din datoria totală de 600 milioane dolari, contra promisiunii că va realiza invesții – fără termene clare de realizare.

redevente
Trebuie precizat că pentru realizarea tranzacției prin care statul român primește 200 de milioane de dolari contra 26,69% din acțiuni nu este prevăzut niciun termen limită.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul român și grupul Rompetrol încă de pe 15 februarie 2013. În forma convenită, a fost criticat pentru că nu prevedea existența unor instrumente prin care statul român să se asigure că Rompetrol face investiția de 1 miliard de dolari. În 2013, Guvernul a încercat să paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Însă, Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională adoptarea prin lege a unui memorandum care privește o companie, arătând că acest lucru este în atribuția Guvernului.

Victor Ponta a insistat luni de zile să fie aprobat un act normativ în urma căruia Rompetrol să ofere statului roman 200 de milioane de euro și să facă un fond de investiții de 1 miliard de dolari, în schimbul renunțării Ministerului Finantelor la litigiile pe care le avea cu compania petrolieră. Statul român a renunțat la litigii, în schimb nu a primit nici cei 200 de milioane de dolari și nici fondul de investiții nu a fost înființat. 

Întrebată, la finalul lunii septembrie, ce se mai întâmplă cu acei bani care ar fi trebuit să ajungă la statul roman, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu nu a știut ce să răspundă.

În concluzie, avem un Guvern corupt care jefuiește statul român prin acțiunile sale incompetente. România este lipsită încă un an de bani la bugetul de stat datorită acțiunilor Guvernului de absolvire de la plată, a unor valori mai ridicate la  redevențele pentru petrol și gaze.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*