Ultimele Știri

Japonia avertizează Coreea de Nord. „Dacă se va confirma, va fi distrusă”

japonia antiaeriana

Proiectul Coreii de Nord de lansare a unei rachete transportând un satelit constituie „o provocare serioasă”, a reacționat miercuri dimineață prim-ministrul japonez Shinzo Abe, informează AFP și Reuters.

Japonia a declarat miercuri că va distruge o rachetă nord-coreeană dacă aceasta i-ar amenința teritoriul, după ce Phenianul își anunțase intenția de a o lansa în cursul acestei luni.

CITEȘTE ȘI: Coreea de Nord anunţă că va lansa un satelit civil, deşi experţii cred că va fi un test balistic

„Ministrul apărării a emis ordinul” de a fi distrusă o astfel de rachetă „dacă se confirmă că ea cade pe teritoriul japonez”, precizează ministerul într-un comunicat.

Ministrul Gen Nakatani a luat această decizie după confirmarea de către Coreea de Nord a proiectului de lansare a unei „rachete — pe care ea o numește ‘satelit’ — în zilele următoare”, potrivit documentului.

Ordinul urmează a fi executat de apărarea antirachetă a țării, care cuprinde un sistem sol-aer PAC-3, precum și sisteme SM-3 îmbarcate pe nave, detaliază comunicatul.

Această dispoziție va fi menținută până în 26 februarie, data încheierii intervalului de tir care începe în 8 februarie, anunțat de Phenian.

Seulul și Tokyo, împreună cu Washingtonul, au avertizat miercuri Coreea de Nord împotriva consecințelor unui eventual tir cu rachetă balistică, după doar câteva săptămâni de la efectuarea celui de-al patrulea test nuclear al ei.

CITEȘTE ȘI: Statele Unite avertizează Coreea de Nord: ‘Va fi considerată drept o provocare iresponsabilă!’

Coreea de Nord a confirmat marți lansarea iminentă a unui satelit, după zvonuri în ultimele zile cu privire la pregătirea de către Phenian a unui test de rachetă balistică.

CITEȘTE ȘI: Coreea de Nord a bombardat Coreea de Sud. Cu manifeste, hârtie igienică folosită și mucuri de țigară

„În urma avertismentului Coreii de Nord, am cerut imediat guvernului să colecteze și să analizeze informațiile pentru a garanta siguranța poporului japonez”, a precizat Abe.

Un Consiliu de securitate națională, instanță redusă la principalii miniștri înființată de Abe după ce a revenit la putere în urmă cu trei ani, urmează să se reunească miercuri dimineață pentru a evalua situația și lua decizii.

Japonia a decis deja să-și desfășoare sistemul de apărare antirachetă sol-aer PAC-3 în trei baze din aglomerația urbană Tokyo, a anunțat ministrul apărării Gen Nakatani.

Datele oferite de Phenian sugerează că regimul vrea să lanseze acest satelit la 16 februarie cu ocazia aniversării liderului defunct Kim Jong-Il, tatăl actualul lider Kim Jong-Un, notează France Presse.

Acest anunț urmează zvonurilor din ultimele zile cu privire la pregătirea unui test de rachetă balistică, un alt pas spre obiectivul Phenianului de a dobândi rachete nucleare, încălcând rezoluțiile ONU.

Un astfel de test ar izola și mai mult puterea de la Phenian, în timp ce o nouă rezoluție ONU este în pregătire pentru a crește sancțiunile după ce Coreea de Nord a anunțat pe 6 ianuarie un al patrulea test de bombă nucleară.

Statele Unite au amenințat marți Coreea de Nord că îi vor impune, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, sancțiuni suplimentare „dure” în cazul lansării unui satelit.

Coreea de Sud a cerut miercuri vecinului ei din Nord să-și abandoneze proiectul.

„Coreea de Nord trebuie să-și abandoneze imediat planurile de lansare, ținând cont de faptul că orice lansare folosind tehnologia balistică este o violare a rezoluțiilor ONU” contra acestei țări, potrivit unei declarații a guvernului de la Seul, avertizând de asemenea Phenianul că „va plăti scump” dacă merge mai departe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*