Ultimele Știri

Japonezii, tot mai aproape de transmiterea energiei electrice fără fir

energie electrică fără fir

Japonezii sunt primii care au anunțat că au reușit să trimită curent electric, la distanță, fără fir. Experimentul prin care au transmis aproape doi kilowați la 55 de metri, wireless, nu este nou, însă premiera a constat că au reușit să transforme energia solară colectată pe orbită în fascicule electromagnetice.

Japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries au efectuat cu succes un test prin care energia solară colectată pe orbită a fost trimisă printr-un sistem conceput de ei sub formă de fascicule electromagnetice pe Pământ.

Experimentul a verificat viabilitatea transmisiei de putere fără fir pe distanţe lungi prin folosirea unei noi tehnologii, în prezent în curs de dezvoltare, care ar urma să reprezinte „energia viitorului”.

În demonstraţie efectuată, 10 kilowaţi de putere au fost trimişi de la o unitate emiţătoare prin microunde. Finalizarea transferului a fost confirmată la o unitate receptoare situată la 500 de metri distanţă prin iluminarea unui panou cu LED-uri, folosind o parte din puterea transmisă. Distanţa de transmisie şi sarcina de putere reprezintă o piatră de hotar privind lungimea şi volumul de putere deplasat fără fir. 

Compania nu a confirmat ce procent din puterea trimisă a ajuns de fapt la receptor, ceea ce este o chestiune cheie când scopul final este de a retransmite putere de la mii de kilometri deasupra orbitei Pământului. În teste anterioare, bazate pe acelaşi principiu, a fost transmisă doar doi kilowați de la o insulă din Hawaii la alta.

Experimentul a fost realizată împreună cu Japan Space Systems, o organizaţie non-profit cvasi-guvernamentală care conduce în Japonia proiectul de transmisie fără fir a energie solare.

Tehnologia de transmisie a puterii wireless are scopul de a elimina conexiunile convenţionale necesare pentru energia electrică prin cablu. Odată eliminată această legătură fixă, pe distanţe lungi nu numai că se va facilita transmiterea de putere în locuri unde instalarea de cabluri electrice a fost dificilă sau periculoasă; este, de asemenea, de aşteptat să contribuie la transmiterea puterii de la turbine eoliene offshore şi diverse alte aplicaţii în viitor. Una uşor de conceput este alimentarea fără fir pentru vehiculele electrice.

Pentru fermele solare aflate pe orbită, peste câteva zeci de ani, această tehnologie va permite transmiterea fără fir de putere pe distanţe fără precedent.

Staţiile de generare solare vor fi dezvoltate ca un sistem care va produce energie pe un satelit geostaţionar la aproximativ 36.000 km deasupra Pământului, folosind panouri cu celule solare; puterea generată vor fi direcţionată la sol prin microunde, adică fără cabluri, şi puterea primită va fi transformată în energie electrică.

Comentarii prin Facebook

3 Comentarii on Japonezii, tot mai aproape de transmiterea energiei electrice fără fir

  1. Pai asta nu prea le va conveni ocultei mondiale, alora cu petrolul vor face orice sa nu se implementeze asa ceva. Cum nu prea se sutine nici fabricarea masiva a autoturismelor electrice. Iar ca sa fim carcotasi putem spune ca tot asa prin satelit si prin tel mobil nelipsit al fiecaruia dintre noi, te poate omori direct pe strada, te trezesti cu vreun infarct insantaneu asa, nu-i asa? De ce nu se implementeaza la scara larga, cel putin celor ce locuiesc la tara sau cei cu terenuri chiar si la orase a unor eoliene mai mici particulare care sa trimita energia rezultata dirent in reteaua proprie a casei respective ca apoi sa i se scada la facturi? Asta nu e o solutie ultranecesara? Mai se bat cu pumnul in piept cu poluarea etc.

  2. Cetăţeanul // 5 aprilie 2015 at 21:12 // Răspunde

    Măi nea @gogâie, nu opreşte nimeni pe cetăţenii unei localităţi să voteze nişte consilieri independenţi, un primar independent şi aceştia să facă demersurile necesare, prin împrumut bancar de către primărie, să construiască eoliene să aibă curent gratis. Dar când bizonii, care se pricep la politică ca baba la mitralieră, votează ca vitele, vor fi sclavi în continuare.

  3. gogaie….:))) si numele e predestinat…. Aflati stimate domn ca este foarte simplu sa instalezi in curte o eoliana si sa o conectezi la reteaua nationala. Problema in acest moment sant sumele necesare. O eoliana capabila sa furnizeze destula energie pentru uz casnic la o gospodarie trece de 5-8000euro. aici trebuie sa adaugi costurile instalarii, autorizatiilor, etc. Intrati pe http://www.ecovolt.ro si acolo gasiti toate informatiile necesare. Si….. pe viitor nu mai comentati, in necunostinta de cauza, doar de dragul de a fi „impotriva” a ceva. Daca tot vreti sa protestati la ceva, incercati sa fifi foarte atenti la ceeace fac politicienii pe care matale i-ai votat…

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*