Ultimele Știri

Jack Andraka – puștiul care revoluționează detectarea cancerului

Liceenii se gândesc adesea la distracție, petreceri, modă, trend-uri, teribilisme, afirmare și mai puțin la viitor sau la cum să-i ajute pe oamenii din jurul lor. La numai 16 ani, Jack Andraka a devenit un tânăr inventator, revoluționând detectarea cancerului pancreatic în fazele incipiente ale cumplitei boli.

Moartea celui pe care îl considera unchiul său, l-a împins să-i salveze pe toți cei care suferă de cancer în general și cancer pancreatic în particular, una dintre cele mai grave forme de cancer, cu șanse extrem de mici de supraviețuire și asta pentru că nu poate fi detectat încă de la început.

Jack Andraka a inventat un test numit ELISA, asemănător cu testul diabeticilor, prin care se urmărește nivelul de mesotelină din sânge, o proteină cunoscută și sub denumirea de MSLN, astfel stabilindu-se care este riscul dezvoltării cancerului și ce se cere făcut pe mai departe.

image142

Descoperind pasiunea sa încă de la cei mai fragezi ani, și anume, știința, Jack afirmă că, acest test este sigur în proporție de 100% și detectează în circa 5 minute, deci într-un timp mai  scurt, fiind și extrem de ieftin în comparație cu celelalte metode, pe care le consideră demodate, depășite, prezența cancerului pancreatic în prima fază, când poate fi tratat și nu prezintă risc de deces.

Acest test se poate aplica și în cazul cancerului ovarian și a celui pulmonar. Este un test simplu, la îndemână. Omul de știință este încrezător, spunând că se vor crea astfel de teste pentru majoritatea bolilor majore, care reprezintă un risc pentru viața noastră.

Pentru a-și vedea visul cu ochii, acela de a le salva viețile oamenilor, Jack a fost îndrumat de către Anirban Maitra, din cadrul John Hopkin School of Medicine, după nenumărate refuzuri venite din partea altor profesori, care puneau la îndoială această nouă metodă.

Eforturile sale au fost recunoscute și răsplătite pe măsură, dovadă fiind premiile câștigate ( să nu uităm, până la vârsta de 17 ani): Intel ISEF 2012 Gordon E. Moore Award, Google Thinking Big Award, Smithsonian American Ingenuity Award.

Avem foarte multe așteptări de la acest puști. Mentorul său, Maitra Airban, este entuziast în ceea ce îl privește pe Jack și viitorul acestuia și îl numește noul Edison al vremurilor noastre.

De asemenea, publicul așteaptă și publicarea cel puțin a unei cărți, referitoare la descoperirea sa revoluționară și la vindecarea cancerului încă de la primul semn.

Cu siguranță vom auzi din ce în ce mai des de numele de Jack Andraka și de noile sale descoperiri și îi vom fi foarte recunoscutători, din toate colțurile lumii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*


About Crina Anamaria Calotă (20 Articles)
Without dance there is no love. Without love there is no passion. Without passion there are no humans.
Contact: Website