Aplicațiile invizibile care distribuie reclame nedorit au fost cele mai frecvente amenințări în ultimele trei luni ale anului 2015 pentru utilizatorii români de telefoane și tablete cu Android, anunță Bitdefender.

Android.Trojan.HiddenAds și Android.Trojan.HiddenApp reprezintă peste un sfert din totalul mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android și se manifestă prin încercările de a se ascunde de utilizator după instalarea pe tabletă sau telefon și prin distribuirea de reclame agresive care afectează atât performanța dispozitivelor, cât și experiența de utilizare. 

Aplicațiile de tip adware HiddenAds și HiddenApp pot crea trafic suplimentar consistent către site-urile selectate de atacatori și, în consecință, reprezintă un mod facil de a genera recurent încasări substanțiale cu un efort minim. Aplicațiile de tip adware pot fi dezvoltate cu usurință chiar și de către atacatori fără cunoștințe tehnice ample, având în vedere că au o structură simplă și produc efecte rapide.

Hackerii se folosesc de un vid legislativ prin care pot infecta terminalele Android ale utilizatorilor din România cu viruși de tip adware, meniți să promoveze agresiv anumite pagini sau reclame, întrucât amenințarea poate fi cu greu catalogată drept infracțiune, câtă vreme nu creează pagube materiale cuantificabile, ci doar îngreunează capacitatea de a folosi dispozitivul la potențialul maxim.

În plus, amenințările de tip adware HiddenAds și HiddenApp pot trece cu ușurință de filtrele de securitate ale magazinului Google Play pentru că se integrează în aplicații de încredere și simulează un comportament aparent legitim care nu poate fi detectat și asociat altor tipuri de infecții. În lipsa folosirii unei soluții de securitate, utilizatorilor le este dificil să găsească aplicațiile care afișează reclame deranjante sau să sesizeze momentul în care acestea se descarcă, înlăturarea lor pe cale manuală fiind problematică.

Reclamele online pot afecta funcționalitatea terminalului cu sistem de operare Android și pot produce o experiență neplacută în utilizare, în special navigarea la viteze lente, blocarea dispozitivului sau descărcarea bateriei în timp foarte scurt.

Românii de la Bitdefender recomandă utilizarea unei soluții antivirus pentru protejarea telefonului, dar și evitarea instalării aplicațiilor din surse nesigure.