Ultimele Știri

Italia vrea o Europă în două viteze

italia eu

Italia doreşte modificarea tratatelor Uniunii Europene (UE) pentru a crea o comunitate cu două viteze, a declarat luni un oficial guvernamental, citat de AFP.

„Ar fi un cerc mai extins care ar include toate ţările” UE şi „ar fi bazat pe piaţă unică” şi libertăţile sale, printre care liberă circulaţie recunoscută de acordul Schengen, a declarat Sandro Gozi, secretar de Stat pentru Afaceri europene, într-un interviu acordat pentru La Repubblica.

„Un al doilea cerc, mai restrâns, inima Uniunii, ar fi compus dintr-o eurozonă reînnoită şi aprofundată”, a precizat el, vorbind despre necesitatea de a avea „un ministru al Trezoreriei UE” supus votului Parlamentului european precum şi o „adevărată uniune economică, cu propria să politică socială”.

Italia, care insistă de ani de zile pentru o mai mare integrare europeană, şi-ar dori că discuţiile privind aceste modificări să înceapă concret în 2017, la a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, în martie 1957, privind Comunitatea Economică Europeană (CEE), strămoşul UE.

„Dacă Europa rămâne prizonieră a status quo-ului, cu zona euro în dificultate şi cu Schengen problematic, ea riscă dezintegrarea şi triumful populiştilor”, a susţinut Gozi.

„Franţa împărtăşeşte analiză noastră dar acum este timpul să acţionăm. Cu Germania, în schimb, lucrăm pentru un acord privind calendarul deoarece Berlinul tinde să amâne (deciziile), în timp ce noi dorim să fim deja gata la începutul lui 2017” pentru deschiderea negocierilor, a adăugat Gozi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*