Ultimele Știri

Istoricul violurilor din Vaslui – aproape o mie de violuri în ultimii 4 ani. Cât de oarbă este justiția vasluiană?

viol

Cazul tinerei de 18 ani din Vaslui, abuzată sexual de un grup de șapte tineri, a deschis porțile către o atentă cercetare asupra cazurilor de viol din istoricul județului Vaslui. În fața a sute de violuri, justiția se arată iertătoare, și fie cercetează în stare de libertate aceste cazuri, fie au așternut în urmă cu mult timp, deja, tăcerea asupra lor. 

Anual, în județul Vaslui au loc aproximativ 100 de violuri, conform unei anchete realizate de Adevărul. De altfel, județul își păstrează locul în topul zonelor din România cu  cele mai multe cazuri de incidenţă a infracţiunilor de natură sexuală. De ani buni, Vaslui își asigură primul loc și pare să să fie atât de mulțumit de acest renume, încât nu vrea să renunțe la el.

Trauma tinerei din Vaslui a produs o serie de dezbateri, la nivel național. În scopul de a-i susține pe presupușii violatori, tineri din Vaslui și-au unit forțele prin intermediul unor grupuri de facebook. Nu văd nimic greșit în gestul concetățenilor acuzați de abuz sexual, și probabil, nu ar sta prea mult pe gânduri dacă ar avea ocazia să recurgă și ei la astfel de abuzuri.

Justiția oarbă a îngropat anual sute de cazuri de viol

În timp ce pentru justiție timpul pare să șteargă aceste cazuri și să le rezolve de la sine, victimele se luptă cu traume sau ajung să fie marginalizate de o societate pentru care violul este o vină, nu un abuz la care victimele au fost supuse în mod brutal și nedrept.

Absolut terifiant este numărul de violuri dintre anii 2010-2014. În numai 4 ani, în județul Vaslui s-au înregistrat aproape 1.000 de cazuri de infracțiune la viața sexuală, numărul exact fiind de 901. Dintre toate aceste cazuri, peste 500 au fost cazuri de viol. Acestora li se adaugă alte fapte: infracţiuni de act sexual cu minori, corupere sexuala, perversiuni sexuale, conform Adevărul.

Un calcul ușor în urma acestei cifre de infracțiuni sexuale, ne duce la concluzia că o dată la două zile, se înregistrează cel puțin un abuz sexual, în urma căruia rămân victime traumatizate, cazuri nerezolvate, tăceri apăsătoare din partea justiției. Gândul cel mai terifiant dintre toate, este că printre toate aceste victime se regăsesc și copii.

Cât de oarbă este justiția în fața acestor probleme este lesne de înțeles. Exemplul vine, mai ales, din cazul recent al tinerei de 18 ani, violată în luna noiembrie de un grup de 7 tineri, care după ce au abuzat-o pe rând, au adus-o acasă și au ”sfătuit-o” să nu povestească nimănui despre chinul la care a fost supusă.

Cazul tinerei este doar unul dintre multe altele, însă. Istoricul violurilor din Vaslui, aduc la suprafață cazuri grave de abuzuri sexuale, care scot în evidență incapacitatea polițiștilor de a își demonstra autoritatea și, mai ales, justiția bolnavă care lasă în libertate violatori periculoși, pregătiți oricând pentru un nou atac.

Anul 2009 ascunde un caz revoltător, care demonstrează mai mult decât clar disfuncționalitățile justiției vasluiene. O tânără de 25 de ani, însărcinată, din comuna vasluiană Ibănești a fost abuzată sexual de un tânăr de 22 ani, care în urmă cu puțin timp violase un bărbat de 55 ani.

Bineînțeles, justiția nu și-a luat angajamentul de a se asigura că tânărul nu va mai avea ocazia să acționeze asupra altor victime, și a ales să cerceteze cazul de viol asupra bărbatului de 55 ani, în stare de libertate. În acest timp, violatorul a avut timp destul pentru a își face noi victime.

Întrebați de cazurile de viol, înregistrate în număr atât de mare, polițiștii s-au salvat de orice vină, spunând că, în trecut, au inițiat o serie de campanii contra abuzurilor sexuale, însă nu au avut niciun rezultat, ba chiar din contră, situația s-a înrăutățit.

Dar dacă toate cazurile de abuzuri sexuale ar fi fost pedepsite pe măsură, și nu s-ar fi lăsat praf asupra lor, nu ar fi fost această demonstrație a legii mai eficientă decât orice altă campanie?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*