Ultimele Știri

Israelul atacă dur Washingtonul

Israelul a criticat joi Departamentul de Stat al SUA pentru faptul că a afirmat că este posibil ca forțele sale de securitate să fi folosit 'forța excesivă' împotriva protestatarilor palestinieni, relatează AFP.

Gilad Erdan

‘Orice persoană rațională știe foarte bine cum ar acționa poliția din SUA dacă militanți înarmați cu cuțite și topoare ar ucide civili în New York și Washington’, a declarat Erdan pentru postul de radio național. ‘Ar trebui să existe o limită a ipocriziei Departamentului de Stat american’, a declarat ministrul de interne israelian, Gilad Erdan.

Ministrul de interne israelian Gilad Erdan a acuzat administrația SUA de ‘ipocrizie’ și a calificat criticile drept ‘nefondate’ și ‘denaturate’.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, care a clarificat afirmațiile secretarului de stat John Kerry, a declarat miercuri reporterilor: ‘Cred, fără a le califica astfel pe toate, că am văzut unele informații privind activități de securitate care ar putea indica potențiala utilizare a forței excesive’.

‘Nu dorim să vedem acest lucru peste tot. Nu vrem să vedem acest lucru în țara noastră. Așa că, da, suntem preocupați de această situație’, a adăugat el.

În ultimele 11 zile nu mai puțin de 22 de palestinieni au comis atacuri cu cuțitul asupra unor israelieni.

Mulți dintre cei care au comis atacurile și susținătorii lor au acuzat Israelul că vrea să schimbe statu quo-ul existent de decenii în principalul loc sfânt al Ierusalimului, care găzduiește moscheea al-Aqsa și Cupola Stâncii, dar și ruinele Templului evreiesc.

Israelul neagă cu vehemență acuzația că premierul Benjamin Netanyahu a afirmat despre liderii musulmani că au inflamat regiunea răspândind ‘minciuni sfruntate’.

Șapte israelieni și 21 de palestinieni din Cisiordania și Ierusalim — dintre care care 16 atacatori împușcați după atacuri cu cuțitul — au fost uciși în aceste violențe.

Alți 11 palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza după un atac la frontiera israeliană și într-o lovitură aeriană care a răspuns la un tir cu rachetă palestinian.

De asemenea, în jur de 1.445 de palestinieni au fost răniți cu gloanțe de cauciuc sau muniție de război în ciocniri cu forțele de securitate israeliene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*