Ultimele Știri

Israel vs SUA | Barack Obama în conflict direct cu Benjamin Netanyahu

obama netanyahu

Președintele american Barack Obama a intrat în conflict direct cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pe tema programului nuclear internațional al SUA. 

Cei doi lideri nu au ezitat să se atace reciproc ori de câte ori au avut ocazia, iar ultimul eveniment a umplut paharul pentru reprezentanții de la Casa Albă. Benjamin Netanyahu a fost invitat de John Boehner, președintele Camerei Reprezentanților, să țină un discurs în fața congresului American. 

După ce premierul israelian și-a anunțat vizita în SUA la invitația lui John Boehner, președintele american a izbucnit furios și afirmă că nu va participa la eveniment, mai mult reprezentanții Partidului Democrat vor părăsi sala în timpul discursului.

Barack Obama consideră că decizia lui Benjamin Netanyahu de a ţine un discurs în faţa Congresului este o greşeală deoarece Israelul este în plină campanie electorală, iar Washingtonul este aproape de un acord cu Teheranul.

„Ca abordare politică, credem că este o greşeală ca premierul oricărei ţări să vină să vorbească în faţa Congresului cu câteva săptămâni înainte ca în ţara lui să aibă loc alegeri. Dă impresia că suntem părtinitori”, a declarat preşedintele american Barack Obama.

Cred că este o distragere de la ceea ce ar trebui să fie ţinta noastră comună. Iar aceasta ar trebui să fie modalitatea prin care putem împiedica Iranul să dobândească arma nucleară”, a completat preşedintele SUA.

netanyahu

Disputa dintre cei doi lideri a  dus la o ruptură gravă între cele două state din istoria recentă. Un grup pro-israelian apropiat de pozițiile lui Obama a publicat joi în regim de publicitate în New York Times un articol în care îl atacă direct pe Netanyahu:

„Congresul nu este un accesoriu pentru campania dumneavoastră electorală (…) A vă băga nasul în politica americană prin spatele președintelui nostru ales dăunează relațiilor dintre țările noastre.”

Președintele Obama și premierul Netanyahu s-au înfruntat în mai multe rânduri asupra politicii Israelului în Fâșia Gaza și Cisiordania, asupra negocierilor cu palestinienii și mai ales asupra chestiunii iraniene.

În calitate de premier al Israelului am obligaţia morală să vorbesc despre aceste pericole cât mai este timp să le evităm. A trecut vremea când poporul evreu era pasiv în faţa ameninţărilor de anihilare”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*