Ultimele Știri

Islanda își trimite bancherii la închisoare

bancheri islandezi

Curtea Supremă a Islandei a decis condamnarea la închisoare a patru șefi ai celei mai mari bănci internaționale islandeze, Kaupthing Bank.

Instanța a decis ca bancherii să fie trimiși la închisoare pe o perioadă cuprinsă între patru și cinci ani și jumătate. 

În fotografia de mai sus sunt prezentați bancherii; Sigurdur Einarsson, fostul președinte al consiliului, Hreidar Mar Sigurdsson, fostul director executiv, Magnus Gudmundsson, fostul director executiv al sucursalei Luxemburg și Olafur Olafsson, unul dintre proprietarii majoritari. Ei au fost acuzați de ascunderea faptului că un investitor din Qatar, șeicul Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad Al – Thani, a cumpărat o participație din capitalul băncii Kaupthing, însă acesta a împrumutat, de fapt, banii ilegal de la bancă pentru sine.

islanda

Al-Thani a cumpărat o participațiune de circa 5,1% din bancă, chiar cu câteva săptămâni înainte de prăbușirea acesteia. Cumpărare investitorului a fost văzută inițial ca un impuls de încredere pentru bancă, în timp ce zvonurile circulau despre problemele sale financiare și intrarea în faliment.

Curtea Supremă l-a condamnat la cinci și jumătate de închisoare pe Hreidar Mar Sigurdsson, fostul director executiv. Sigurdur Einarsson, fostul presedinte al consiliului, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Curtea Supremă a dat o sentință de patru ani și jumătate lui Olafur Olafsson, unul dintre proprietarii majoritari ai băncii Kaupthing. Magnus Gudmundsson, fostul director executiv al sucursalei Luxemburg, a primit la rândul său o pedeapsă de patru ani și jumătate. Olafur Olafsson și Magnus Gudmundsson au mai primit o pedeapsă de trei ani și jumătate, respectiv 3 ani din partea instanței districtuale.  

Acestea sunt cele mai grele sentințele pentru fraudă financiară din istoria Islandei.  Cei patru vor trebui să plătească propriile cheltuieli  de judecată care se ridică la suma de 82 de milioane de Kronur, aproximativ 670 mii dolari.

Sigurdsson și Einarsson se confruntă cu un alt caz de fraudă financiară  tot în perioada când au condus banca Kaupthing, aceștia fiind acuzați de manipularea pieței.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*