Ultimele Știri

Islanda a abrogat blasfemia din Codul Penal

Parlamentul din Islanda

Parlamentul Islandei a aprobat, ieri, cu o largă majoritate depenalizarea blasfemiei, măsură destinată promovării libertății de expresie după atentatul de la Paris asupra redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo.

Articolul abrogat din Codul Penal prevedea o amendă sau până la trei luni de închisoare pentru orice persoană „care își bate joc în public sau dezonorează doctrina sau cultul” unui grup religios recunoscut.

Inițiativa legislativă a fost prezentată în februarie de Partidul Piraților, în urma atentatului comis de doi jihadiști la Paris contra publicației Charlie Hebdo și soldat cu moartea a 12 persoane.

„Libertatea de expresie este una din pietrele de temelie ale democrației. Este un punct fundamental într-o societate liberă ca oamenii să se poată exprima fără să se teamă de vreo pedeapsă, din partea autorităților sau a altora”, a declarat în cursul prezentării textului Partidul Piraților, care dispune de trei locuri în parlamentul de la Reykjavik și care se bucură de un trend ascendent în sondajele de opinie.

„Parlamentul islandez a făcut clar faptul că libertatea nu se cedează în fața atacurilor sângeroase”, și-a exprimat partidul mulțumirea vineri seară într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Biserica luterană din Islanda, căreia îi aparțin aproape 75% din islandezi, a susținut reforma Codului Penal.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*