Ultimele Știri

Își cunosc românii drepturile? Care sunt instituţiile care încalcă frecvent drepturile omului în România

Instituțiile care încalcă cel mai frecvent drepturile omului sunt instituţiile guvernamentale, instanţele de judecată şi Parlamentul, oamenii apelând cel mai adesea la poliţişti, la avocaţi şi la jurnalişti pentru a cere ajutor în fața acestor nedreptăți.

Studiul naţional „Ce ştiu românii despre drepturile lor” prezentat marţi de APADOR-CH, a fost realizat pe un eşantion de 1.564 de persoane de peste 18 ani pentru a stabili în ce măsură își cunosc românii drepturile și care este atitudinea și experiența acestora în privința acestui subiect. De asemenea, studiul a încercat să stabilească percepția pe care o au oamenii despre activitatea și rolul instanțelor naționale și al CEDO.

În urma acestuia, s-a demonstrat că deşi 80 la sută dintre români cunosc Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aceasta având o notorietate ridicată, există un deficit major de informare pe tema drepturilor omului, 72 la sută dintre români declarându-se slab informaţi sau deloc informaţi în legătură cu acest aspect, conform Mediafax.

„De reţinut este faptul că sunt menţionate drepturi care nu există în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cum ar fi dreptul la muncă sau dreptul la sănătate, ceea ce confirmă deficitul de cunoaştere pe tema drepturilor omului. De asemenea, există o percepţie negativă cu privire la respectarea drepturilor omului în România, 80 la sută dintre români fiind de părere că drepturile omului se respectă în mică măsură sau chiar deloc”, a explicat sociologul Dan Jurcan de la IRES.

Cele mai menţionate drepturi ale omului sunt dreptul la liberă exprimare (18 la sută), dreptul la viaţă (12 la sută), dreptul la muncă (nouă la sută) şi dreptul la libertate şi siguranţă (opt la sută), iar în proporţie mai redusă sunt menţionate dreptul la sănătate (cinci la sută), dreptul de vot, dreptul la educaţie şi dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie (câte patru la sută).

În opinia românilor, instituţiile care încalcă cel mai frecvent drepturile omului sunt Guvernul (ministere, agenţii guvernamentale) – 62 la sută, instanţele de judecată (60 la sută), Parlamentul şi sistemul de sănătate (57 la sută) şi administraţia publică locală (50 la sută).

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este cunoscută de 89 la sută dintre români şi se bucură de un nivel ridicat de încredere, 71 la sută dintre participanţii la studiu declarând că au încredere foarte multă sau multă în această instituţie. Totuși, 69 la sută dintre respondenţi confirmă apelul numai după epuizarea căilor de atac în instanţele naţionale.

„Există un dezacord semnificativ privind corectitudinea deciziilor de plată a despăgubirilor de către stat în situaţiile în care acesta a fost condamnat al CEDO, numai 36 la sută considerând astfel de decizii ca fiind corecte. 58 la sută dintre respondenţi apreciază că astfel de despăgubiri ar trebui să fie plătite de către cei vinovaţi”, a mai precizat sociologul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*