Ultimele Știri

Isărescu: ”Nu putem să ne stabilim un obiectiv, vrem creştere economică de 7%, toată lumea vrea”

Mugur Isărescu

Pentru a fi sustenabilă, traiectoria datoriei publice trebuie dezbătută public, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta menționează că sustenabilitatea datoriei publice a României, din perspectiva macrostabilităţii, este o componentă esenţială a creşterii economice de durată.

Isărescu a precizat că banca centrală a decis să lanseze în dezbatere publică problema traiectoriei datoriei publice în următorii ani pentru a evita situaţia din perioada crizei, în care aceasta s-a dublat, dar şi după ce au existat numeroase confuzii în idei exprimate pe tema datoriei publice, privind legătura sa cu mărimea deficitului sau cu obiectivul pe termen mediu, conform Mediafax.

Nu trebuie să repet experienţa Greciei. Clipul acesta pe care l-am auzit la o televiziune – «eram bogaţi şi ne-am trezit într-o dimineaţă săraci» – reflectă o realitate: creştere economică nesustenabilă, o insistenţă pe dezvoltare fără să te uiţi la banii pe care îi iei cu împrumut, la îndatorare şi fără să gândeşti cu mare atenţie că, la un moment dat, trebuie să dai banii aceştia înapoi. Ei sunt bani împrumutaţi, nu sunt donaţi, nu sunt cadou. În momentul când trebuie să dai banii înapoi este dramatic, nu numai pentru o ţară, dar şi pentru orice persoană, familie„, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra stabilităţii financiare 2015, ajuns la a zecea ediţie.

Raportul tratează, pe această temă, sustenabilitatea datoriei publice a României din perspectiva stabilităţii macroeconomice.

„Bineînţeles că prezumţia este că stabilitatea macroecnomică este un bun public şi trebuie să avem grijă de ea, asigură această dezvoltare de durată a României. Nu putem să ne stabilim un obiectiv, vrem creştere economică de 7%, toată lumea vrea. Important este dacă a vrea înseamnă şi a putea. Altfel, se lansează în dezbare publică o suită de dorinţe care nu au acoperire în realitate. Cine n-ar vrea să avem creştere economică de 7% sau de 5%? Dar important e sa fie de durată. De aceea, creşterea economică susţinută de păstrarea macrostabilităţii este repetată aproape obsesiv în acest raport„, a punctat Isărescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*