Ultimele Știri

Isărescu, din nou în apărarea băncilor: Din 3907 de notificări, 67,4%, au fost contestate de bănci.

mugur isarescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, sare din nou în apărarea bancherilor pe tema Legii dării în plată. Isărescu afirmă că din numărul total de notificări, 2.634, adică 67,4%, au fost contestate de bănci.

Un număr de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificări către 24 de bănci după intrarea în vigoare a legii dării în plată, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezintă 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare, potrivit unui raport prezentat luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. În aproape două treimi din cazuri – 64% -, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei.

Valoarea creditelor aferentă acestor notificări, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezintă doar 1% din totalul creditelor acordate populaţiei şi 2% din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.

”Peste 90% dintre creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută – 46% în euro şi 47% în franci elveţieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56% dintre notificările depuse”, a afirmat Isărescu.

În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83% dintre cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

Legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*