Ultimele Știri

Isărescu, despre legea dării în plată: ‘Oamenii să aducă înapoi mașinile de spălat iar băncile să le vândă’

Mugur Isărescu

Legea dării în plată, care a fost retrimisă în Parlament de președintele Iohannis pentru re-examinare, a intrat joi sub tirul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Acesta spune că susținătorii legii au creat confuzie în societate și că legile date de Parlament nu pot încălca legile economice. Inițiatorul se apără și declară că legea este dreaptă, pentru că pune pe picior de egalitate băncile cu clienții.

”Poate ar trebui să aplicăm legea dării în plată pentru toate tipurile de credite. Oamenii să aducă înapoi automobilele, mașini de spălat, frigidere. Băncile să-și facă depozite de mașini de spălat și să le valorifice”, a declarat Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatorul BNR a ironizat și argumentele folosite de către promotorii legii de-a lungul timpului. ”La început a fost prezentată ca fiind o lege socială, dar a devenit apoi legea dreptății, ceea ce înseamnă că avem legi strâmbe. Apoi a fost denumită legea eliberării din sclavie, iar cel mai tare mi se pare că a devenit lege economică. Pe vremuri, nu intrai la ASE dacă nu știai că legile economice sunt obiective și trebuia să faci deosebire între o lege economică și alta juridică. Gogomania ca e lege economică este foarte promovată”, a spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale a argumentat că banii pe care băncile trebuie să le recupereze de la cei care au luat credite nu sunt banii băncilor, ci reprezintă, în mare măsură, banii deponenților. „Bancherul trebuie să aibă grijă ca de ochii din cap de banii deponenților. Dacă întârzie o singură oră la rambursarea unui depozit, s-a terminat, se creează panică. Banca nu folosește banii ei, ci ai deponenților. Legea dării în plată reprezintă o serie de derogări de la legile bancare acceptate în Uniunea Europeană”, a mai spus guvernatorul BNR.

Reprezentanții Băncii Naționale s-au opus variantei actuale a legii dării în plată și au cerut unele modificări, însă propunerile BNR au fost respinse în comisiile din Senat.

Inițiatorul legii dării în plată se apără

Daniel Zamfir, deputat PNL, inițiatorul legii: „Nu, nu este în nici o cauză o lege a haiduciei este o lege dreaptă, este o lege care îi protejează pe oameni de poziția dominantă și de abuzurile băncilor. Ea fost inițiată de 157 de parlamentari din TOATE partidele politice. Această lege este o lege pur economică, în care ambii parteneri dintr-un contract trebuie să își asume și riscuri, așa cum și clientul își asumă riscul dobânzii și al fluctuației cursului, așa și banca trebuie să își asume riscul ipotecii. Nu poți urmări pe un om toată viața pentru un credit pe care tu, banca, l-ai dat și tot tu, banca, ai considerat ipotecă acoperitoare pentru acest împrumut.”

Reexaminarea Legii dării în plată va fi votată săptămâna viitoare în Senat, dar decizia finală va aparține Camerei Deputaților.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*