Ultimele Știri

Iranul solicită anularea sancțiunilor occidentale impuse programului său nuclear

Iranul a solicitat anularea tuturor sancțiunilor care i-au fost impuse de statele occidentale asupra programului său nuclear, pentru a se ajunge la un acord în acest sens  cu marile puteri, a declarat preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului iranian, Alaeddin Bouroujerdi.

„Statele Unite se aşteaptă ca noi să acceptăm o anulare graduală a sancţiunilor, dar, pentru noi, aşa ceva este inacceptabil”, a afirmat oficialul iranian, în cursul unei conferinţe de presă, la Paris, relatează AFP.

„Dacă, pe 24 noiembrie, se va ajunge la un acord definitiv, atunci el ar trebui să prevadă anularea imediată a sancţiunilor”, a adăugat el.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Chinaşi Germania) urmează să intensifice în următoarele săptămâni negocierile de la Viena, în speranţa încheierii, până la 24 noiembrie, a unui acord istoric care să garanteze natura exclusiv paşnică a programului nuclear al Teheranului.

Statele Unite și partenerii săi de negociere au încercat, în trecut, să forțeze Iranul să ajungă la un acord definitiv, oferindu-i, în schimb, sancțiuni  economice mai scăzute, însă Teheranul susține că programul său nuclear este unul pașnic.

În prezent, Iranul are aproximativ 9500 de centrifuge operaționale și alte 10.000 inactive. Dacă toate aceste mașinării ar fi puse în funcțiune, Iranul ar putea produce o bombă nucleară în mai  puțin de două luni.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*