Iranul şi Marea Britanie anunţă restabilirea relaţiilor diplomatice, după o pauză de cinci ani

  • Adelina Mitrache
  • 6 septembrie 2016
  • Externe

Iran şi Marea Britanie au reluat legăturile diplomatice la nivel de ambasadori, după ce în anul 2011, un grup de studenţi a atacat ambasada britanică din Teheran, informează site-ul agenţiei France-Presse.

Hamid Baeidinejad, în vârstă de 53 de ani, a fost delegat drept reprezentantul Teheranului la Londra. Acesta a jucat un rol crucial în cadrul negocierilor care au condus la acordul nuclear din 2015 şi ridicarea sancţiunilor internaţionale asupra Iranului.

Nicholas Hopton a devenit primul ambasador al Marii Britanii la Teheran, la cinci ani după ce relaţiile diplomatice între cele două ţări au fost întrerupte, după ce mai mulţi studenţi iranieni au atacat două clădiri ale ambasadei Marii Britanii din Iran.

„Îmbunătăţirea relaţiilor diplomatice ne oferă oportunitatea de a dezvolta discuţiile în privinţa mai multor probleme, inclusiv a cazurilor consulare în privinţa cărora sunt profund îngrijorat. Sper ca acest fapt să marcheze o viitoare cooperare mai productivă între ţările noastre, permiţându-ne să discutăm în mod direct probleme precum drepturile omului sau rolul Iranului în regiune, precum şi implementarea acordului nuclear şi expansiunea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări”, a declarat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson.

În cadrul atacului din 2011 asupra ambasadei Marii Britanii la Teheran, mai mulţi studenţi au pătruns în interiorul clădirii rupând steagul Marii Britanii, fotografiile Reginei Elisabeta II şi vandalizând birourile. În urma acestui incident, ambasadorul britanic a fost retras, iar legăturile comerciale din cele două state au fost reduse, deşi violenţele au fost mai târziu condamnate chiar şi de liderii şi politicienii iranieni.

Ambasada Marii Britanii la Teheran a fost redeschisă în august 2015, la o lună după semnarea acordului nuclear dintre cele două state.

Iranul menţine asupra Marii Britanii o suspiciune istorică, care datează încă de la începutul secolului 20, moment în care Londra s-a amestecat în politica internă iraniană pentru a asigura accesul la petrol mai ieftin pentru Compania de petrol anglo-iraniană (devenită apoi BP).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *