Irakienii își riscă viața ca să fugă din Mosul, oraş ocupat de ISIS: „Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 26 iulie 2016
  • Externe

CNN prezintă o relatare în exlusivitate, pe 25 iulie, despre încercările irakienilor de a scăpa de sub regimul reței teroriste ISIS, instaurat în Mosul.

Oamenii se furişează, noaptea, pe coate şi genunchi, aproape goi. Femeile poartă văl negru, bărbaţii îşi ţin copiii înfometaţi în braţe, însă reușesc să scape pe lângă terorişti, pe versanţii munţilor ce se ridică în oraşul Mosul.

Pentru a ajunge la linia întâi kurdă în partea de nord a Irakului, oamenii care fug din Mosul trebuie să evite să fie prinşi de militanţii ISIS, să păşească atent pe câmpul minat, să fie în stare să găsească un adăpost dacă se prăbuşeşte mortarul peste ei. Pentru bărbaţi, pedeapsa aplicată de ISIS în caz că sunt prinşi poate fi mai uşoară, dacă au noroc, însă cel mai adesea, pedeapsa e moartea.

Irakienii ajung într-un loc sigur abia după patru sau cinci ore de mers. Trebuie să-şi ţină pe braţe copiii. Ajung însetaţi, înfometaţi, epuizaţi. Totuşi, să meargă pe timp de noapte e mult mai bine decât să facă drumul ziua, căci atunci pot fi detectaţi de tintaşii, de lunetiştii ISIS. Sau pot pur şi simplu muri din cauza căldurii sufocante, insupotabile. Temperatura pe timp de zi este peste 46 de grade Celsius, conform Mediafax.

E riscant, dar merită, declară un bărbat pentru CNN, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, dar care a destăinuit că este asistent medical. „Am venit aici din cauza tiraniei Daesh”, folosind acronimul arab pentru a desemna organizaţia teroristă. „Am venit pentru că ne lipsea apa şi mâncarea, eram în pericol. ISIS sunt o bandă de criminali şi hoţi. Cele mai elementare necesităţi ale vieţii au dispărut. Nu mai aveam electricitate, nu mai aveam nicio legătură cu lumea dinafară”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *