Ultimele Știri

Ionuţ Budişteanu: “Balanța valorilor în România s-a dezechilibrat complet”

Ionuț Alexandru Budișteanu este un tânăr care studiază informatică la Universitatea din București. Foarte puțini știu că Ionuț a fost invitat acum 2 zile să participe la conferința Harvard World Model United Nations ce se va ține în Seul, Coreea de Sud.  Întrebându-l pe Ionuț ce va face la această conferință el ne-a spus că va participa la foarte multe discuții despre probleme globale, cu care se confruntă lumea în momentul de față. Ne-a spus că Uniunea Europeană are o problemă foarte mare cu educația: din ce în ce mai puțini tineri sunt interesați să mai studieze discipline STEM (Science, Technology, Engineering Mathematics).  
El ne spune că „Balanța valorilor în România s-a dezechilibrat complet. Majoritatea tinerilor văd în vedetele de la televizor, modele pentru ei și nu mai au aceeași prețuire pentru: inginerie electrică, matematică, profesorii universitari și alti oameni minunați. Voi încerca să aduc școala pe primul loc în inima tinerilor”.
Ionuț Budișteanu ne-a spus că nu este singurul eveniment la care mai participă. La începutul lunii Octombrie o să participe la o conferință organizată de către Comisia Europeană și găzduită de către președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Conferința are numele „The Future of Europe is Science” și se va ține în data de 6-7 Octombrie 2014. La acest eveniment vor participa foarte mulți președinți ai Uniunii Europene, lideri și tânărul nostru este invitat să dezbată despre viitorul educației europene. Când am auzit aceste lucruri minunate l-am întrebat pe Ionuț dacă este prima dată când îl întâlnește pe Barroso.
Ionut Alexandru Budisteanu Intel Maker Fair - Rome - Italy 2013
El ne-a spus că în Aprilie a fost invitat la mai multe discuții particulare cu președintele Barroso la Bruxelles pe tema educației. L-am rugat pe Ionuț, să ne trimită pentru material mai multe detalii inclusiv invitația pe care a primit-o de la Barroso. După zeci de minute de discuții l-am întrebat:
„Ionuț, dar tu ce faci vara în vacanță?”. Cu un zâmbet pe buze, tânărul mi-a răspus, „încerc să fac un prim startup comercializând roboţi industriali în lume. Aceste mașinării permit crearea masivă de plăci de electronică automat și îi vor ajuta pe ingineri și pe antreprenori să transforme un prototip electronic într-un produs industrial”.
Ionut Budisteanu working to his laboratory - Ionut Budisteanu lucrand in labotorul lui
I-am spus că e foarte dificil să gasescă resurse financiare pentru roboți, mașinării industriale, dar răspunsul a fost următorul:
„Nu îmi trebuie sprijin financiar. Voi încerca să fac doi astfel de roboţi industriali manual și voi încerca să lansez proiectul de startup pe platforma Kickstarter încercând să găsesc primii cumpărători în avans. Este foarte ușor de produs acești roboți industriali în România pentru o cantitate mai mare. Cel mai ieftin astfel de Pick and Place machine, costă 9000$ pe piața, iar costul de producție este de 1000$. Există și alții, mult mai performanți la prețul de sute de mii de dolari. Am foarte mulți prieteni din China care au primit comenzi în avans de sute de mii de dolari pentru produsele lor prin Kickstarter – find un mecanism de lansare pentru produsele lor.”
Site-ul conferinței „The future of Europe is Science” https://ec.europa.eu/jrc/en/event/conference/future-europe-science-october-2014
invitatieinvitatie1
Interviu realizat de FreeRomania.com
„FreeRomania.com este o inițiativă a românilor liberi care încearcă să promoveze valorile adevărate, puțin promovate ale României recunoscute în străinătate.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*