Ultimele Știri

Ion Iliescu, reaudiat în dosarul Mineriada. Este acuzat de crime împotriva umanității

ion iliescu

Ion Iliescu a venit, miercuri dimineata, la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat in Dosarul mineriadei. Fostul președinte nu a facut declaratii la sosirea la Parchet.

În acest dosar ar putea fi audiați și Virgil Măgureanu și Victor Atanasie Stănculescu. Instanța a decis redeschiderea acestui dosar în luna martie.

De-a lungul timpului, fostul președinte a declarat că nu i-a chemat pe mineri în București. Există însă numeroase înregistrări în care Ion Iliescu le mulțumea minerilor pentru că au venit la București pentru a restabili liniștea.

„Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Astfel, prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior, anunță Parchetul.

„În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice”, se precizează în comunicat.

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, în aceeași zi în care procurorii militari au anunțat că vor continua ancheta în dosarul „Mineriada” pentru infracțiune contra umanității și că au extins urmărirea penală asupra altor persoane.

După 25 de ani, dosarul mineriadei din iunie 1990 a revenit pe masa procurorilor după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat, la începutul acestui an, statul român să găsească vinovaţii. Evenimentele violente din vara lui 1990 au lăsat în urmă o mie de oameni victime.

Oficial, se vorbește de șase morți, dar, potrivit unor informații neoficiale, numărul celor care și-au pierdut viața este de aproximativ 100.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*