Ultimele Știri

Ion Barbu, un reprezentant al modernismului literar românesc

Se împlinesc 53 ani de la moartea lui Ion Barbu. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici și un reprezentant al modernismului românesc.

Numele original al acestuia este Dan Barbilian, însă a apelat la o latinizare a numelui său, devenind cunoscut cu numele de Ion Barbu. Pe lângă pasiunea pentru literatură, acesta dezvolta o pasiune pentru matematică. Astfel, a studiat matematica la Facultatea de Științe din București, între anii 1914-1921. Durata anilor de studii se datorează întreruperii cauzată de Primului Războiul Mondial când și-a îndeplinit serviciul militar.

În anul 1929 își obține teza de doctorat în matematică și ceva mai târziu participă la numeroase conferințe internaționale de matematică. Printre acestea se numără Congresele Internaționale de Matematică la Hamburg, Praga, Oslo, sau Viena. Cariera sa în matematică are o traiectorie bine definită, astfel, în 1942 devine profesor titular de algebră la Facultatea de Științe din București.

În ceea ce privește înclinația sa către poezie, Ion Barbu începe colaborarea sa la ziarul ”Sburătorul” în anul 1919, perioadă în care se produce schimbarea sa de nume. Această schimbare s-a realizat la îndemnul lui Eugen Lovinescu, care l-a sfătuit pe acesta să preia numele bunicului său.

Debutul său artistic s-a datorat mai mult unei idei în joacă. Aflat cu un prieten de-al său într-o excursie, acesta a pus pariu că poate scrie un caiet de poezii întrucât fiecare om deține simț artistic, după spusele sale. Astfel, pornind de la un pariu, Barbu a descoperit pasiunea pentru scris și talentul său pentru a scrie poezii.

Poetul ajunge să scrie poezii care sunt desemnate de critici ca fiind de un grad de dificultate mai mare decât cele ale lui Arghezi sau Blaga, Barbu având concepția unor poeți moderni. Cea mai importantă operă a acestuia a fost volumul ”Joc secund”, publicat în anul 1930.

Mai târziu, acesta declara că ”Acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaștere și imaginație”.

ion-barbu

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*