Ultimele Știri

Iohannis: Ştiinţa şi inovarea nu au culoare politică, dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei ţări

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent la ceremonia de deschidere a Conferinţei Internaţionale „Micro-to Nano-Photonics IV”- ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Română. În acdrul acestei ceremonii, președintele a ținut un discurs despre necesitateaajungerii la un consens politic și social, care să ducă la existența unei Românii creative și deschisă către inovații.

Klaus Iohannis a declarat că prezența sa în cadrul ceremoniei se datorează dorinței de a arăta care sunt prioritățile sale, afirmând că această vară nu a fost una ”agitată politic”, așa cum își doreau unii, bazându-se pe ”conduita promisă și prioritățile asumate”.

„Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în deschiderea acestei conferinţe internaţionale de înaltă ţinută ştiinţifică. (…) Prezenţa mea astăzi aici nu este deloc întâmplătoare. Dincolo de faptul că mă simt apropiat de domeniul dumneavoastră de expertiză, prin prisma formaţiei mele profesionale, vă mărturisesc că motivaţia mea ţine şi de responsabilitatea pe care o am ca Preşedinte al României. Am ales să particip la acest eveniment pentru a arăta încă o dată care sunt priorităţile mele. Poate că unii se aşteptau să vorbesc despre partide sau ar fi vrut să aibă parte de o vară mai agitată politic. Poate că pe alţii îi nemulţumeşte lipsa aşa-numitor breaking news-uri şi a unor declaraţii incendiare. Pentru mine însă conduita promisă şi priorităţile asumate au rămas aceleaşi. Şi nu vor fi nici în continuare umbrite de efervescenţa politică sau de circumstanţe de moment”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a încercat să scoată în evidență situația critică în acre se află domeniul cercetării, afirmând că acest domeniu suferă de ”pe urma unei vechi mmtehne din spațiul nostru public”.

„România puternică nu poate fi decât bazată pe cunoaştere, iar prosperitatea şi progresul societăţii vin împreună cu ea. Este un lucru cât se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat în timp l-au ştiut, toţi actorii politici şi sociali l-au ştiut şi îl ştiu. Şi cu toate acestea, domeniul cercetării suferă de pe urma unei vechi metehne din spaţiul nostru public: aceea a lucrurilor începute şi neterminate şi a intenţiilor neconcretizate”, a menţionat președintele.

Deși România dispune de un plan național de implementare și de o strategie de Cercetare și Inovare, aceste intenții nu sunt urmate, rămânând funcționale doar pe hârtie. Iohannis spune că lipsa unei performanțe în inovare are drept efect existența unei economii necompetitive în context european și o valoare adăugată mică a produselor și serviciilor pe care le aducem în competiția la nivel global.

„Stăm bine la capitolul documente, dar lipseşte aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare şi Inovare, avem un plan naţional de implementare neurmat de acţiuni şi structuri instituţionale sau dacă sunt, au funcţionat doar pe hârtie. Domeniul cercetării nu are voie să fie la limita supravieţuirii. România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte performanţa în inovare. Efectele imediate ale acestei stări de fapt sunt o economie necompetitivă în context european şi valoare adăugată mică a produselor şi serviciilor cu care intrăm în competiţia globală”, a adăugat şeful statului.

Președintele argumentează că domeniul Cercetare – Dezvoltare – Inovare a depăşit procentul de 100% ca nivel al absorbţiei fondurilor structurale, iar o soluție pentru această problemă ar putea fi reorientarea unei părţi importante a fondurilor necheltuite dinspre alte zone, împreună cu prioritizarea reală a acestui domeniu din prisma finanţării din fonduri publice, potrivit Mediafax.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*