Ultimele Știri

Iohannis și ”România altfel”. Sunt românii pe cale să fie dezamăgiți de noul președinte?

Președintele României, proaspăt intrat în funcție, a făcut o analiză cu privire la problemele iscate în diaspora în perioada alegerilor prezidențiale și admite că unii ambasadori ar putea fi rechemați în funcție, în ciuda deciziilor care s-au luat în luna noiembrie. 

Klaus Iohannis, cel care cu câteva zile înainte de Crăciun a depus oficial jurământul de nou președinte al României, s-a așezat confortabil în scaunul său de conducător al statului și își intră în atribuții. Unele decizii pe care plănuiește să le ia, surprinde, însă o mare parte dintre românii. Una dintre acestea este aceea de a rechema în funcție o parte dintre ambasadorii ce și-au pierdut atribuțiile după scandalul iscat în diaspora cu ocazia alegerilor prezidențiale.

Cu toate că se vorbește de această posibilitate, conform Constituției, președintele ar putea face ca foști ambasadori să fie rechemați în funcție doar la propunerea Guvernului. Aceste anunțuri apar la mai mult de o lună de la momentul marcant al alegerilor prezidențiale, în care mii de oameni au stat ore întregi la coadă pentru a își exercita dreptul la vot.

La acea vreme, Victor Ponta acuza că Traian Băsescu este responsabil pentru tot scandalul provocat în diaspora, prin faptul că a sabotat alegerile cu ajutorul ambasadorilor care  au împiedicat simpatizanții PSD-ului să își depună votul în favoarea acestuia.

Pe partea opusă, se afla Klaus Iohannis care îl acuza pe Victor Ponta că îi împiedică pe cei din diaspora să își exercite dreptul la vot, că li se încalcă în felul acesta un drept fundamental și că el, ca viitor președinte al României, le susține drepturile.

Scandalul a trecut, iar ambasadori considerați responsabili de eșecul din diaspora se pot întoarce comozi în funcțiile lor:

„S-ar putea tehnic face aşa ceva, este nevoie însă de o analiză mai profundă. Pregătirile au fost parţial inadecvate, pur şi simplu, cu toate că se pare că unii ambasadori au atras atenţia că sunt insuficiente secţii de votare, iar în secţiile de votare sunt insuficiente cabine de vot. Aceste lucruri, dacă s-ar fi dorit, s-ar fi putut remedia”, spune Klaus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*