Ultimele Știri

Iohannis, românilor din Spania: Nu am uitat de promisiunile din 16 noiembrie către diaspora

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială în Spania, iar la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti de acolo le-a tranmis că promisiunile pe care le-a făcut pe 16 noiembrie 2014 continuă să fie reperul său permanent şi la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a început implementarea „unei viziuni coerente” pentru diaspora.

Cea mai mare comunitate de români se află în Spania, iar Klaus Iohannis n-a ratat ocazia de a se întâlni cu reprezentanții diasporei iberice în cadrul vizitei sale oficiale din 12-14 iulie.

„Vă mulţumesc pentru primire şi sunt onorat să mă aflu aici. În aceste prime luni de mandat am ţinut să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Europa. Şi de fiecare dată încerc aceeaşi emoţie şi bucurie. Am dorit să fiu alături de voi, ca şi de ceilalţi concetăţeni ai noştri din diferite părţi ale continentului, pentru a vă cunoaşte şi a vă adresa câteva gânduri.

Printre voi mă simt acasă. Vă rog să primiţi aprecierea şi respectul meu pentru ceea ce faceţi: investiţi în România prin banii trimişi, îi inspiraţi pe cei din ţară să îşi dorească mai mult şi să aibă încredere. Şi, în acelaşi timp, contribuiţi la dezvoltarea comunităţilor în care trăiţi aici, în Spania”, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu circa 400 de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania.

La această întrunire, au venit români din toate colţurile Spaniei pentru a se întâlni preţ de o oră cu preşedintele României, într-un hotel din capitala Madrid.

Întâmpinat cu aplauze puternice, şeful statului le-a spus românilor că, deşi „momentul 16 noiembrie este acum un pic mai îndepărtat în timp”, pentru el, „ca angajament şi determinare, nu s-a schimbat nimic”.

„Urmăresc aceleaşi principii, iar promisiunile pe care le-am făcut atunci continuă să fie reperul meu permanent. Au trecut, iată, mai bine de şase luni şi vreau să fiu foarte onest despre acest început de mandat. Sunt lucruri care s-au mişcat şi schimbat în politica românească. Sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru că rezistenţa la schimbare este încă foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici făcute altfel, cu mai multă integritate şi decenţă, cu respect pentru lege şi pentru oameni, cu dialog, dar şi cu fermitate în apărarea unor principii”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele le-a comunicat celor prezenţi că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale s-a început deja gândirea „unei viziuni coerente” pentru diaspora.

„Am pornit de la a înţelege starea de fapt, problemele şi preocupările românilor din străinătate. Am iniţiat un dialog cu toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii, cu toţi cei care au şi trebuie să aibă un cuvânt de spus. Vă rog să priviţi prezenţa mea aici în acelaşi context”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului i-a îndemnat pe românii din Spania să fie „solidari şi uniţi”, să fie lideri în comunităţile lor şi să fiţi conştienţi de forţa pe care o au.

„Ştiu că sunteţi cu sufletul acasă. Iar cel mai bun răspuns din partea noastră, a celor din ţară, este să construim acea Românie în care să vă doriţi să vă întoarceţi. Vă mulţumesc încă o dată!”, a mai spus preşedintele Iohannis.

După discurs Klaus şi Carmen Iohannis au discutat, timp de aproximativ o oră, cu românii prezenţi la întâlnire şi au făcut fotografii.

Carmen Iohannis a primit cadou o brăţară tricoloră realizată de două românce din Bilbao.

Comunitatea românească reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. Ultimele date arată că la sfârşitul anului trecut în Spania erau peste 950.000 de români cu permis de rezidenţă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*