Iohannis: ”România își dorește o integrare mai profundă. Dorim să fim în nucleul Uniunii Europene”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 16 septembrie 2016
  • Politică

Președintele Klaus Iohannis a afirmat vineri la Brastislava că România își dorește o integrare mai profundă în Uniunea Europeană, până acum fiind la ”marginea” acesteia.

”România își dorește o integrare mai profundă și, evident, dorim să fim în nucleul Uniunii Europene”, a spus Iohannis, care participă la reuniunea informală a Consiliului European.

Președintele a aprecizat că deși întâlnirea de la Brstislava avea ca subiect principal viitorul UE, fără Marea Britanie, au fost discutate și detalii legate de viitorul Uniunii ”pur și simplu”.

„Inițial, întâlnirea a fost convocată pentru a discuta despre viitorul Uniunii în lumina Brexit-ului, dar iată că încet-încet ajungem să discutăm despre viitorul Uniunii pur și simplu. Este destul de clar că astăzi încercăm să elaborăm un plan, ce se va întâmpla în lunile următoare, până în martie când se serbează 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care practic a dus la înființarea Uniunii. Până atunci, asta am discutat cu liderii cu care am avut întâlniri, vrem să avem un plan pentru Uniunea Europeană”, a precizat șeful statului, potrivit Digi 24.

Iohannis a declarat că principalele obiective ale României sunt intrarea în spațiul Schengen și intrarea în zona euro.

„Cred că încet-încet, mai ales în ultimele luni, partenerii noștri și-au dat seama că România este o țară care doar geografic se află într-o margine a Uniunii. În realitate suntem foarte bine pregătiți, am dovedit că putem să facem față fără niciun fel de problemă acestui val migraționist, ne-am protejat foarte bine granițele proprii, (…) am reușit să integrăm un număr de migranți care au ajuns în România. Suntem foarte bine pregătiți și din punct de vedere economic. (…) Cred că oricine și-a putut da seama foarte ușor că la noi lupta împotriva corupției este un lucru pe care îl luăm foarte în serios, cu rezultate notabile, și aceste lucruri s-au văzut foarte bine și în UE”, a subliniat președintele.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *