Iohannis: România este unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegație a Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite ale Americii, prilej cu care a evidențiat că România este unul dintre cei mai de încredere și fermi aliați ai SUA în regiune, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

În comunicat se arată că președintele Iohannis a salutat prezența delegației americane în România și a subliniat interesul țării noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ca pilon esențial al politicii externe.

De asemenea, el a evidențiat stadiul excelent al cooperării politice și militare dintre România și SUA și a reiterat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, precum și a relațiilor dintre cetățenii celor două state.

Șeful statului s-a referit și la importanța implicării active a SUA în cadrul măsurilor NATO de adaptare și reasigurare a Aliaților estici, inclusiv a României, respectiv a implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia privind apărarea colectivă.

Conform sursei citate, în cadrul întâlnirii a fost evidențiată și importanța creșterii cheltuielilor naționale pentru apărare la 2% din PIB, începând cu 2017, precum și semnificația operaționalizării în cursul acestui an a Facilității militare de la Deveselu și includerea sa în sistemul de apărare antirachetă a NATO.

Discuțiile au abordat și o serie de alte teme de interes foarte actual pentru România și SUA, cum ar fi Brexit, situația din Turcia, fenomenul migraționist, situația din Ucraina, importanța asigurării securității energetice în regiune — proiect în care România poate juca un rol relevant.

Membrii Congresului au mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru relația substanțială de Parteneriat Strategic dintre România și SUA și pentru rolul stabilizator pe care România îl are în regiune, fiind apreciate contribuțiile semnificative ale țării noastre la securitatea euro-atlantică, inclusiv prin participarea la diversele teatre de operații. Ei au exprimat largul sprijin bipartizan din cadrul Congresului SUA pentru Parteneriatul Strategic cu România.

Delegația americană a fost condusă de Jason Chaffetz (republican — Utah) și a fost compusă din: Cynthia Lummis (republican—Wyoming), Gary Palmer (republican — Alabama), Mark Walker (republican — North Carolina), Jody Hice (republican — Georgia), Mark DeSaulnier (democrat — California), Patrick Meehan (republican — Pennsylvania), Marlin Stutzman (republican — Indiana), Bruce Westerman (republican — Arizona), Mike Quigley (democrat — Illinois), Reid Ribble (republican — Wisconsin).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *