Ultimele Știri

Iohannis, premiat în Germania! „România, un exemplu european în combaterea corupţiei”

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, la sediul Parlamentului Schleswig-Holstein, Kiel, o alocuţiune cu ocazia decernării Premiului „Hermann Ehlers”, arătând că România a devenit, pe bună dreptate, unul din exemplele europene în combaterea corupţiei, iar, pe baza progreselor înregistrate în domeniul justiţiei, este timpul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare să se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autorităţilor române.

Preşedintele a spus că decernarea acestei distincţii îl onorează în mod deosebit, pe el şi pe cei care au contribuit la consolidarea drumului României spre democraţie şi stat de drept.

Şeful statului a subliniat că România se află într-un proces de transformare profundă, în ultimii ani justiţia românească devenind tot mai matură şi mai independentă.

„Anunţăm, la începutul mandatului meu de Preşedinte al României, că îmi doresc ca fenomenul corupţiei să nu mai reprezinte una din problemele agendei publice. Îmi vine aici în minte titlul ales de (pe atunci încă) elevul Hermann Ehlers pentru o compunere în care urmă să îşi prezinte proiecţiile de viitor: „Din ce calitate/poziţie îmi pot sluji cel mai bine ţară?”.

Am văzut în alegerea mea ca preşedinte oportunitatea de a-mi ajuta ţară să progreseze. Ca preşedinte, mi-am asumat foarte ferm întărirea statului de drept şi consolidarea mecanismelor democratice, pentru că România să fie un stat în care cetăţenii se simt apăraţi în faţa abuzurilor, în care partenerii europeni sau internaţionali văd un interlocutor previzibil şi de încredere”, a continuat Iohannis.

În opinia sa, preşedintele trebuie să fie nu doar garantul, ci şi cel dintâi promotor al statului de drept.

„Mă bucur să constat, la aproape doi ani de la acel moment, că s-au făcut progrese semnificative. Instituţiile cu atribuţii în domeniu duc o luptă decisă şi consecvenţă împotriva corupţiei, care este principalul duşman al competiţiei libere, generând demobilizarea adevăraţilor profesionişti, împiedicând investiţiile străine, dezvoltarea civică, iniţiativa şi inovaţia. Cetăţenii noştri ştiu acest lucru şi doresc o altfel de politică, o politică mai curată şi făcută cu integritate, fapt dovedit de sprijinul public foarte ridicat pentru efortul instituţiilor implicate. Iar în calitatea mea de preşedinte voi susţine ferm, pe tot parcursul mandatului meu, acest obiectiv strategic”, a mai afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că se poate spune, pe bună dreptate, că România a devenit unul din exemplele europene în acest domeniu.

„Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei au devenit fenomene ireversibile. Toate aceste progrese ne îndreptăţesc să considerăm că este timpul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare să se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autorităţilor române”, a susţinut el.

Referindu-se la perioada în care a fost primar al Sibiului, el a spus că a fost o perioada de care îşi aminteşte cu plăcere: „Am început cu proiecte mici, urmate de proiecte tot mai mari şi mai ambiţioase, care au dus la transformarea oraşului într-unul dintre cele mai vizibile din România. Cu o economie puternică, Sibiul a fost repus pe harta competitivităţii economice şi a bunăstării, cu peste 10.000 de locuri de muncă şi cu o rată a şomajului aproape de zero. Marii investitori din Germania au ales Sibiul şi pentru faptul că aici se vorbeşte germană, dar şi pentru legăturile istorice ale oraşului cu comunitatea de origine germană”.

El şi-a exprimat bucuria că exemplul Sibiului de Capitală Culturală Europeană 2007 a încurajat şi alte oraşe din România să se prezinte Europei şi lumii, iar de curând un alt frumos oraş românesc, Timişoara, a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

„Timişoara nu este numai oraşul unde a început drumul democratic al României acum 27 de ani, ci şi una dintre localităţile româneşti cu cea mai mare deschidere spre multiculturalitate şi diversitate culturală, etnică, lingvistică şi religioasă. România a reuşit să dezvolte un model inter-cultural de interacţiune atât a minorităţilor cu majoritatea, cât şi a minorităţilor între ele. Este un model care aduce în prim plan diversitatea culturală şi implică minorităţile în procesul decizional pentru societatea românească în ansamblul ei. Suntem printre puţinele ţări din Europa în care minorităţile naţionale – România are 20 – sunt reprezentate în Parlament. Cu mândrie justificată putem spune că, în domeniul politicii privind minorităţile, România depăşeşte actualele standarde europene”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Kiel, premiul Hermann Ehlers 2016, acordat de Fundaţia care poartă numele fostului preşedinte al Parlamentului Germaniei, pentru „sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”.

Printre cei care au mai primit acest premiu, acordat anual din 1975, se află fostul cancelar german Helmut Kohl, în 2003, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, în 2013, fostul preşedinte lituanian Vytautas Landbergis, preşedintele Germaniei Joachim Gauck şi fostul preşedinte german Roman Herzog.

Fundaţia este recunoscută şi drept un „think tank” al CDU, partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*