Ultimele Știri

Iohannis, Obama și Putin au felicitat R. Moldova de Ziua Independenței

moldova

Moldova împlineşte astăzi 24 de ani de independenţă. Ion Iliescu a ales acum 24 de ani să recunoască independența Republicii Moldova, astfel a fost spulberat visul unirii celor două state românești. Uniunea sovietică se dezintegra, dar Iliescu a ales să semneze un nou tratat cu Moscova și să respecte Tratatul de la Varșovia. 

Liderii mondiali au trimis, joi, mesaje de felicitare şefului statului din Republica Moldova, Nicolae Timofti. Printre preşedinţii care ţinut să felicite Republica Moldova cu această sărbătoare se numără Barack Obama, Vladimir Putin, Klaus Iohannis, Aleksandr Lukașenko şi alţii. 

În mesajul transmis Republicii Moldova, Barack Obama a precizat că SUA sprijină în continuare aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi sunt gata să ajute ţara noastră să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea. 

„Statele Unite sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova și consideră acest lucru cel mai bun garant al securității și prosperității Republicii Moldova. Suntem bucuroși să vedem progresele continue ale Republicii Moldova în consolidarea statului de drept, continuarea reformelor, asigurând un viitor stabil și prosper. Cunoaștem că procesul de reformare este în desfășurare, iar Statele Unite sunt pregătite să vă ajute. Statele Unite sunt angajate să ajute Republica Moldova să-și păstreze integritatea teritorială și suveranitatea”, a spus preşedintele american, Barack Obama. 

„Sunt sigur că dezvoltarea relațiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei și cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetățenilor ambelor noastre state și este în conformitate cu întărirea stabilității și securității regionale și europene”, a fost mesajul transmis de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 

În acelaşi context, şi liderul Franţei a transmis un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova.

„Îmi doresc ca relațiile de prietenie și cooperare între țările noastre să se consolideze în continuare. Este important să profităm de aceste legături pentru a conlucra în diverse domenii: francofonie, schimburi de experiență privind guvernarea, în domeniul patrimoniului și, de asemenea, să intensificăm relațiile noastre economice. La sfârșitul acestui an, Franța va găzdui, la Paris, conferința COP21. Obiectivul nostru este de a construi împreună „Alianța de la Paris pentru Climă”, în care țara Dumneavoastră își va regăsi pe deplin locul”, a declarat Francois Hollande.

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck a urat Republicii Moldova succes şi putere, apreciind paşii importanţi făcuţi de ţara noastră în aprofundarea cooperării cu Germania și cu Uniunea Europeană.

„Republica Federală Germania va sprijini și în continuare, în calitate de partener, Republica Moldova în calea aleasă a democrației, statului de drept și economiei de piață.  Republica Federală Germania va fi alături de țara Dumneavoastră în continuarea tratativelor menite să soluționeze conflictul din Transnistria susținând integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Împreună, dorim să ne angajăm pentru o conviețuire pașnică a popoarelor Europei”, a spus Joachim Gauck.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a dat încă odată asigurări că Republica Moldova se poate baza în continuare pe sprijinul României.

„Reușitele de până acum de pe acest drum relevă capacitatea Republicii Moldova de asumare și atingere a unor obiective ambițioase. România vă va fi și în viitor alături în acest efort. Asigurându-vă, încă o dată, de întreg sprijinul meu și al României pentru dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, pentru consolidarea pe mai departe a patrimoniului nostru spiritual comun, vă rog să primiți, domnule Președinte, expresia deosebitei mele considerații”. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*