Ultimele Știri

Iohannis: Nu trebuie să fie puse în discuţie drepturile românilor care lucrează în Marea Britanie

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că România susţine respectarea liberei circulaţii a lucrătorilor şi nediscriminarea acestora, arătând că nu trebuie puse în discuţie drepturile românilor din Marea Britanie la prestaţii sociale.

„Referitor la cea de a patra secţiune a pachetului (n.r. – propus de preşedintele Consiliului European), Libertatea de mişcare şi beneficiile sociale, vom susţine în continuare importanta respectării principiilor fundamentale privind libera circulaţie a lucrătorilor şi nediscriminarea acestora. Nu trebuie să fie puse în discuţie drepturile cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie sau în alte state membre în ceea ce priveşte accesul la prestaţiile sociale”, a spus Iohannis în conferinţa comună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Citește și: Iohannis, în cadrul Conferinţei de la München: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională şi euroatlantică

El a explicat că în pachetul cu privire la Marea Britanie care va fi discutat la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii se propune crearea unui mecanism de salvgardare, care ar permite limitarea pentru scurt timp a accesului la anumite tipuri de prestaţii sociale specifice acestei ţări pentru lucrătorii cetăţeni ai Uniunii care doresc să intre pe piaţa muncii.

„Am subliniat că pentru România este important în primul rând ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepţional şi cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente”, a afirmat şeful statului.

Conform şeful statului, trebuie evitată aplicarea arbitrară a acestor măsuri şi asupra altor categorii de beneficii şi să se ia în calcul numai prestaţiile necontributive.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*