Iohannis: Nu ştiu dacă pensiile speciale pentru profesori sunt o soluţie, ci salariile decente

  • Adrian Marinescu
  • 12 septembrie 2016
  • Politică
klaus-iohannis-cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că pensiile speciale pentru profesori, discutate în această perioadă în Parlament, nu sunt o soluţie pentru problema veniturilor dascălilor, ci „salariile decente”.

„Nu ştiu dacă pensiile speciale pentru profesori sunt o soluţie. Eu cred că salariile decente pentru profesori sunt o soluţie, care implicit pe urmă duc la pensii decente”, a spus Iohannis, întrebat despre proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale profesorilor.

Preşedintele a afirmat că societatea se aşteaptă ca profesorii să „ofere tot” şi să educe, dar trebuie să fim conştienţi că şi dascălii au aşteptări.

„Aşteaptă să fie luaţi în seama, înţeleşi şi respectaţi. Nu se poate să avem un sistem de educaţie performant cu dascăli care sunt plătiţi la limita de jos a veniturilor salariale din România”, a spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că profesorii nu şi-au ales această meserie pentru a se „îmbogăţi” şi niciun dascăl nu se aşteaptă la acest lucru, dar vor „să poată trăi decent”.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a fost întrebat recent despre proiectul care a trecut de Camera Deputaţilor şi care prevede acordarea de pensii de serviciu pentru cadrele didactice, reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de dată pensionarii.

„Ceea ce pot să va spun este că profesorii au câştigat şi câştigă în continuare foarte prost. Salariile lor sunt foarte mici comparativ cu importantă muncii pe care o desfăşoară. Prin urmare, orice măsură reparatorie, prin care s-ar putea realiza o justiţie social reparatorie este binevenită. Dacă este vorba de contributivitate pe baza salariilor mici pe care le-au avut nu se pune problema să aibă o pensie foarte mare”, a răspuns Mircea Dumitru.

Proiectul de lege are drept obiect de reglementare acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, la împlinirea vârstei de pensionare, a unei pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de dată pensionarii.

Totodatul, Senatul a adoptat săptămâna trecută o lege care prevede că toate pensiile vor fi scutite de impozit, dar şi o lege care permite „cumpărarea” de vechime la pensie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *