Ultimele Știri

Iohannis face anunțuri suprinzătoare. România va contribui cu 300.000 de euro la Programul Alimentar Mondial pentru refugiaţi

România va contribui cu 300.000 de euro în următorii trei ani la Programul Alimentar Mondial pentru ajutorarea refugiaţilor din taberele aflate în preajma zonelor de conflict, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după Consiliul European Extraordinar informal de la Bruxelles. Acesta a susţinut, de asemenea, că subiectul cotelor obligatorii nu va mai fi reluat în discuție de către Consiliul European, această informație fiind lansată ”din neștiință” de către unii politicieni români.

În urma participării la reuniunea de la Bruxelles, acesta a afirmat că, în ceea ce priveşte tema migraţiei, reuniunea de la Bruxelles a fost „probabil cea mai bună întâlnire de până acum, în care s-au discutat problemele de fond, o abordare foarte constructivă”.

Acesta a declarat că în cadrul reuniunii a încercat să discute tematici de interes general, prima dintre acestea fiind gestionarea fenomenului migrației: ”Trebuie să mergem la cauza acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria. Şi trebuie să încercăm să intervenim acolo pentru a termina conflictul şi pentru a reinstaura pacea în zonă”.

A doua temă discutată de acesta a fost importanța care trebuie acordată ”zonelor sigure din jurul zonei de criză”.

„O a doua temă pe care am reiterat-o este importanţa care trebuie acordată zonelor sigure din jurul zonei de criză, de exemplu ţărilor precum Iordania, Liban sau Turcia, unde se găsesc un număr foarte important de refugiaţi. Orice sprijin dat acestor ţări dă un rezultat mult mai consistent şi mult mai rapid decât un sprijin acordat refugiaţilor care au ajuns deja până în Europa. În acest context, a fost reluată rugămintea din partea Înaltului Reprezentant şi a preşedinţiei Consiliului de a veni cu un ajutor substanţial pentru Programul Alimentar Mondial, care se ocupă foarte mult de refugiaţii care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict”, a spus Iohannis.

Astfel, președintele a venit cu o veste neașteptată, și anume aceea că România a decis să aloce 300.000 de euro, pentru următorii trei ani, această sumă reprezentând „un multiplu al sumei care a fost până acum alocată de România pentru acest scop”.

O altă veste neașteptată este legată de cotele de imigranți, care până nu demult se presupunea că vor fi rediscutate într-o reuniune a Consiliului European, ce ar fi putut avea loc în luna octombrie. Președintele a anunțat că acest lucru nu a fost stabilit niciodată, și că această informație a fost lansată din „neştiinţă” de către lideri politici din România, fiind ”falsă” şi „fundamental greşită”.

„Este o temă falsă care a apărut în România, probabil din neştiinţă. Nu cred că pot să merg atât de departe cât să spun că tema a fost exploatată politic de politicieni foarte cunoscuţi, fiindcă nu am astfel de date. Una peste alta, decizia Consiliului JAI nu a fost luată în discuţie astăzi. Nici nu s-ar fi putut. Consiliul European nu ar fi putut să revoce sau să anuleze sau să schimbe decizia JAI”, a spus Iohannis, referitor la decizia Consiliului JAI de repartizare a imigranţilor în statele membre.

Iohannis a asigurat că o ședință de rediscutare a cotelor de imigranți nu va mai avea loc, și i-a rugat pe cei care au lansat această informație, să citească regulamentele Uniunii: „Este o informaţie fundamental greşită şi pe aceia îi rog să citească regulamentele Uniunii”, a spus preşedintele.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

În urma participării la consiliul de la Bruxelles, Iohannis nu a schimbat cu nimic lucrurile, practic. Cotele de imigranți au rămas aceleași, ba mai mult, președintele a considerat că România ar trebui să aloce triplul sume pe care il stabilise pentru ajutorul refugiaților, prin Programul Alimentar Mondial.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*