Ultimele Știri

Iohannis, după consultări: Avem un acord pentru finanţarea partidelor, alegerile parlamentare şi votul pentru diaspora

Klaus Iohannis la consultări cu PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, după consultările de la Cotroceni cu partidele parlamentare, că s-a ajuns la un acord pe trei mari chestiuni, adoptarea legii alegerilor locale, a legii finanţării partidelor şi a campaniilor, legea alegerilor parlamentare şi votul prin corespondenţă.

Şeful statului a precizat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii partidelor parlamentare, România intră treptat „în normalitate”, după găsirea unui acord pe trei mari chestiuni.

Astfel, potrivit lui Klaus Iohannis, s-a stabilit ca până la jumătatea lunii mai, să fie aprobate de Parlament şi trimise spre promulgare legea privind alegerilor locale, şi legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că a doua zonă de acord se referă la legea privind alegerile parlamentare şi anume finalizarea lui până la finalul sesiunii parlamentare.

Al treilea aspect al acordului se referă la votul pentru diaspora şi votul prin corespondenţă, care ar trebui reglementat cu cel puțin un an înainte de alegerile parlamentare.

„S-a promis, aştept ca stadiul declarativ să fie depăşit, voi urmări cu mare atenţie ce se întâmplă”, a mai spus preşedintele Iohannis.

În privinţa legii privind finanţarea partidelor politice, preşedintele a atenționat faptul că ”nu promulgă legi care încalcă principii constituţionale sau care au lacune juridice”.

„Lucrul bine făcut începe cu legislaţia bine făcută şi din perspectiva constituţională şi din perspectiva juridică. Ştim foarte bine că în ultimii 25 de ani, legislaţia prost făcută a dus la stagnare şi de multe ori la ineficienţă”, a mai afirmat el.

Şeful statului a precizat că în cadrul consultărilor a vorbit şi despre ”corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să îşi lase portiţe pentru finanţări, în special cele referitoare la împrumurile de la persoane fizice, dar şi despre necesitatea transparenţei şi necesitatea existenţei unui mecanism de verificare”.

„Mă bucur să constat că partidele politice au fost de acord cu aceste modificări”, a arătat Iohannis.

Iohannis a ţinut să precizeze că sunt câteva proiecte de la precedentele consultări care au progresat, dar ”sunt şi teme sensibile, unele dintre ele, precum votul pentru diaspora, care nu au făcut progrese”.

„Le-am luat astăzi în discuţie pe toate”, a conchis Klaus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*