Ultimele Știri

Iohannis despre votul prin corespondenţă: „Situații precum cea din noiembrie 2014 nu au voie să se repete”

klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că speră ca actorii politici care le-au promis românilor adoptarea votului prin corespondenţă să se ţină de promisiune în concretizarea acestui lucru, pentru ca o situaţie precum cea din noiembrie 2014 să nu mai aibă loc.

În declaraţia de la Palatul Cotroceni, acesta pune accentul pe importanţa asigurării dreptului de vot, care constituie de fapt asigurarea şi promovarea drepturilor românilor din afara graniţelor.

„Asigurarea și promovarea drepturilor românilor din afara granițelor, legate de statutul, de rădăcinile materiale și spirituale, de rolul participativ, rămân o datorie fundamentală pentru România. Un astfel de drept este cel de vot. Am spus-o și o repet, pentru că nu vreau să uităm ce s-a întâmplat: situații precum cea din noiembrie 2014 nu au voie să se repete”.

Iohannis reaminteşte de luna noiembrie a anului trecut, atunci când românii din Diaspora au fost împiedicaţi să voteze, şi îi responsabilizează pe cei implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a procesului electoral să ia măsuri devreme legate de votul prin corespondenţă, ţinând cont că anul 2016 este un an electoral.

„Reamintesc că anul 2016 este unul electoral și vreau să fac încă de pe acum un apel la responsabilizarea tuturor celor implicați în organizarea și buna desfășurare a acestui exercițiu electoral. Procesul va fi mult facilitat de introducerea votului prin corespondență. Sper ca actorii politici să ajungă la o înțelegere și să își respecte promisiunea pe care au făcut-o românilor din străinătate în acest sens”, a afirmat Iohannis.

El a spus că va sprijini în continuare cu consecvență obiectivul național ca diaspora română să se consolideze în termeni de identitate, statut, prosperitate economică și dinamică socială, conform Agerpres.

„Este nevoie de eforturi sporite pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor legitime ale cetățenilor români aflați în străinătate de a li se oferi servicii și asistență consulară la standarde specifice unui stat membru UE. În ultima perioadă, am consemnat progrese în îndeplinirea acestui deziderat, dar mai sunt încă multe lucruri de îmbunătățit. Am convingerea că veți acorda importanța cuvenită acestei laturi extrem de importante a activității diplomatice”, le-a transmis șeful statului diplomaților români.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*