Ultimele Știri

Iohannis despre Roșia Montană: Îi invit pe cei care sunt implicați, direct, să reia discuțiile

Președintele României Klaus Iohannis începe să ne surprindă pe zi ce trece, începe chiar să copieze apucăturile precedesorului său, dl.Traian Băsescu.

În ultimele zile am avut parte de niște decizii, să le spunem ciudate ale Justiției din România, dosarul de incompatibilitate a dispărut, iar dosarul Flota al fostului președinte a fost clasat. Mulțumin cu această ocazie justiție pentru salvarea de la judecare a inculpatului Băsescu Traian. 

Subiectul Roșia Montană a înfierbântat multe guverne și zeci poate chiar sute de politicieni binevoitori, acum îi vine rândul și președintelui Iohannis. Dl. Președinte invită părțile implicate la reluarea discuțiilor, deși în campania electorală a susținut că va proteja mediului și nu va susține tehnologiile neconvenționale și poluante.  

1556441_734492543304666_3132415404767118446_o

”Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba președintelui să renegocieze contractele, nici treaba președintelui să spună ce soluții tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, așa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit și să invit pe cei care sunt implicați, direct, să reia discuțiile”, a menționat Iohannis.

În loc să trimită la coșul de gunoi proiectul cu cianuri de la Roșia Montană, președintele îi întinde o mână premierului Ponta și îi oferă ocazia să reia negocierile cu reprezentanții canadienilor de la Gabriel Resources.

Gabriel Resources a cerut găsirea unei soluții amiabile pentru ambele părți și au anunțat că nu au întreprins până acum vreun demers de arbitraj la instanțele internaționale. În urma comunitatului emis săptămâna aceasta actiunile RMGC au crescut cu 15%.

”Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate. Gabriel nu a inițiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanțele internaționale de arbitraj. Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană”, se arată în comunicatul Gabriel Resources.

”Sunt convins că o astfel de discuție se poate purta”, a adăugat Iohannis. 

victor-ponta-se-afla-la-rosia-montana.minerii-au-iesit-din-subteran-impreuna-cu-premierul1379268302

Klaus Iohannis l-a numit pe Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de consilier personal, fapt ce a atras multe critici din partea românilor din diaspora, dar și a activiștilor de mediu. Mihai Răzvan Ungureanu este cunoscut ca un aprig susținător al proiectului de exploatare cu cianuri de la Roșia Montană și al tehnologiei neconvenționale de explorare și exploatare a gazelor de șist. 

Invitația președintelui, de reluare a discuțiilor cu reprezentanții Gabriel Resorces, provoacă un nou val de dezbateri, mișcări de mase atât la nivel politic, cât și social. Politicienii au demonstrat în toamna anului 2013 cât de ușor se pot face frați cu canadienii, iar de cealaltă parte cetățenii României care au ieșit cu sutele de mii în stradă.

ONG-urile de mediu și societatea civilă anunță că vor scoate din nou oamenii în stradă, dacă Guvernul va accepta doleanțele canadienilor. 

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Iohannis despre Roșia Montană: Îi invit pe cei care sunt implicați, direct, să reia discuțiile

  1. Coco Mendoza // 24 ianuarie 2015 at 0:37 // Răspunde

    Mai panaramo, tu ai pretentia ca te numesti jurnalist? Du-te si te angajeaza la Haznaua 3.

  2. Gabriel Resources n-o sa ceara nici un fel de arbitraj oricum, stiu si ei ce-au facut aici, nu vor genul asta de atentie in treburile lor.

    Dar folosesc aceasta „amenintare” in negocieri. Sunt la fel de brutali ca la inceput, au acelasi tupeu. Cred ca este suficient sa facem putina agitatie pe retelele sociale si se linistesc din nou.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*